Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tutkijat arvioivat maiden pärjäämistä digitaloudessa – Suomi uhkaa pudota kelkasta

Suomi sijoittui häntäpäähän yhdysvaltalaistutkimuksessa, jossa asetettiin 50 maata paremmuusjärjestykseen sen mukaan, kuinka hyvin ne pystyvät pärjäämään digitaalisessa kilpailussa. Suomi kuuluu monen muun Euroopan maan kanssa ryhmään, joiden hyvin alkanut kehitys uhkaa pysähtyä.

Tietokoneen näppäimistö.
Kuva: Miia Roivainen / Yle
Anna Takala
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomella on takanaan loistava tulevaisuus. Näin voisi tiivistää yhdysvaltalaisen Tufts Universityn tutkimuksen, jossa 50 maata asetettiin paremmuusjärjestykseen sen mukaan, kuinka hyvin ne pystyvät pärjäämään digitaalisessa kilpailussa.

Vertailussa käytettiin digitaalisen evoluution indeksiä (Digital Evolution Index, DEI), joka mittaa digitaalisten palveluiden kysyntään ja tarjontaan liittyviä tekijöitä, kuten pääsyä palveluiden äärelle ja kuluttajien käyttäytymistä, sekä innovaatioita ja instituutioita, kuten hallinnon suhtautumista digitaaliseen kehitykseen. Tutkimuksessa arvioitiin indeksin muutosta vuosina 2008–2013.

Kun katsotaan pelkkää vuoden 2013 lukua, sijoittuu Suomi sijalle seitsemän, mutta kun arvioidaan muutosta vuodesta 2008 vuoteen 2013, on Suomi sijalla 48. Suomi kuuluu tutkimuksen mukaan pysähtyneisiin maihin, jotka ovat olleet digitaalisen kehityksen edelläkävijöitä, mutta jotka ovat vaarassa jäädä jälkeen kehityksestä.

Suomen kanssa pysähtyneiden maiden joukkoon kuuluvat muun muassa Tanska, Norja, Hollanti ja Belgia.

Singapore yksi edelläkävijöistä

Edukseen erottuvien maiden ryhmässä ovat muun muassa Singapore, Irlanti ja Yhdysvallat. Nämä maat ovat tutkimuksen mukaan pärjänneet digitaalisessa kehityksessä aiemmin ja vaikuttavat pärjäävän myös jatkossa. Erityismaininnan saa Singapore, joka on tutkijoiden mukaan panostanut maailmanluokan digitaalisen infrastruktuuriin yhteistyössä julkisten ja yksityisten toimijoiden kanssa.

Intia, Kiina, Brasilia, Vietnam ja Filippiinit kuuluvat tutkimuksen mukaan niihin maihin, joiden on mahdollista kehittyä hyvinkin nopeasti. Näissä maissa digitaalinen kehitys etenee nopeasti, mutta kasvun jatkuminen voi tuottaa vaikeuksia. Kasvu vaatisi muun muassa tarjonnan parantamista ja kotimaisen asiakaskunnan kehittymistä.

Heikoimmin pärjäävät epävakaat maat, jossa digitaaliseen murrokseen ei ole valmistauduttu. Näitä maita ovat tutkimuksen mukaan muun muassa Venäjä, Indonesia, Nigeria ja Egypti.

Vertailuun valittiin maat sen perusteella, että niissä asuu valtaosa joko maapallon nykyisestä kolmesta miljardista tai seuraavasta miljardista internetin käyttäjästä.

Harvard Business Review: Where the Digital Economy Is Moving the Fastest

Tufts University: Digital Evolution Index

Suosittelemme