Hyppää sisältöön

Skottiullakolta löytyi unohduksiin jäänyt Sherlock Holmes -tarina

Arthur Conan Doylen uskotaan kirjoittaneen tarinan hyväntekeväisyytenä pienelle kaupungille, jossa kerättiin rahaa uuteen siltaan.

Elokuvajuliste
Sherlock Holmesin englanninkielinen elokuva ilman käännöksiä ei ole kiinnostanut riihimäkeläisiä. Kuva: Warner Bros Pictures
Anniina Wallius

Britanniasta ullakolta on paljastunut aiemmin tuntematon lisä salapoliisi Sherlock Holmesin tutkimuksiin, uskoo löydön tehnyt paikallishistorian tuntija.

Selkirkissä Etelä-Skotlannissa elävä 80-vuotias Walter Elliot löysi ullakkoaan siivotessaan unohduksiin painuneen lehdykän, johon oli alueen asukkaiden kirjoittaman proosan ja runouden oheen painettu ilmeisesti Sir Arthur Conan Doylen kirjoittama lyhyt tarina.

Kirjanen oli julkaistu vuonna 1904 myyjäisiä varten. Niillä kerättiin rahaa Selkirkin uuteen siltaan. Edellinen oli huuhtoutunut tiehensä tulvassa pari vuotta aiemmin.

Kaupungissa usein vieraillut Conan Doyle lupasi ponnistuksiin oman panoksensa ja todistettavasti vieraili myyjäisissä, sillä kunniavierasta kiitetään kirjan loppusanoissa.

Conan Doyle viihtyi Selkirkissä

Elliot muistelee saaneensa kirjasen lahjaksi, vieneensä sen ullakolle 40–50 vuotta sitten ja unohtaneensa sen kirjapinon alle.

Tarinassa käytetyn sanaston perusteella hän on jokseenkin vakuuttunut, että jälki on Conan Doylen kynästä, vaikka allekirjoitus puuttuu. Elliotin perheessä on myös kulkenut perimätieto Sherlock-tarinasta. 

Tarinassa Holmes selvittää syyn apurinsa tohtori Watson keskittymiskyvyttömyyteen: Watson on innoissaan, koska pääsee Selkirkiin ja sen myyjäisiin. 

Conan Doyle itse palasi Selkirkiin useasti myöhemminkin, muun muassa pelaamaan krikettiä, ja oli jopa kiinnostunut ryhtymään alueen kansanedustajaksi.

Tarinalöydöstä kertovat useat brittiviestimet, muun muassa The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehti ja yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). The Telegraph -lehden verkkosivulta on luettavissa koko kertomus. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle