Hyppää sisältöön

Ylen kuvausryhmä kohtasi Venäjän sotilassaattueen lähellä Ukrainan rajaa – katso video

Paikallisten mukaan Venäjän armeijan sotilaskuljetukset ovat lisääntyneet selvästi Rostovin alueella Ukrainan sodan syttymisen jälkeen.

Venäläinen sotilassaattue.

Yle kävi Ukrainan ja Venäjän välisellä raja-asemalla Novo-Shahtinskissä. Kun rajaviranomaiset huomasivat läsnäolomme, he kielsivät kuvaamisen ja ottivat kuvausryhmän passitiedot ylös.

Kuvasimme rajaseudulla myös Venäjän armeijan saattuetta. Ylen kuvausryhmä näki Venäjän armeijan sotilassaattueen noin 50 kilometrin päässä Ukrainan ja Venäjän välisestä rajasta.

Saattueen kuorma-autoissa oli venäläisiä sotilaita, mutta saattue kuljetti myös raketteja. Saattueen mukana kulki kaksi rekkaa, joiden kyljissä oli Magnit-ruokakauppaketjun mainokset. Osa saattueen ajoneuvoista oli peitelty.

Useat epäilevät Venäjän tukevan kapinallisia

Sotilassaattueen käyttämä maantie johtaa Venäjän ja Ukrainan välisen rajan yli ukrainalaiseen Mariupolin kaupunkiin.

Ylen haastattelemat paikalliset ihmiset kertovat, että Venäjän armeijan sotilaskuljetukset ovat lisääntyneet selvästi Rostovin alueella, Etelä-Venäjällä Ukrainan sodan syttymisen jälkeen.

Venäjä on kiistänyt koko konfliktin ajan tukevansa Itä-Ukrainan kapinallisia. Useat Ylen Etelä-Venäjällä tapaamat ihmiset arvioivat, että Venäjä tukee Itä-Ukrainan kapinallisia ainakin asein. Paikalliset ihmiset epäilevät, että kapinallisilla ei olisi muuten sotaan tarvittavaa kalustoa.

Ylen kuvausryhmä häädettiin rajalta

Saavuimme aamupäivällä Novo-Shahtinskin raja-asemalle. Kun rajaviranomaiset huomasivat kuvausryhmämme, he kielsivät kuvaamisen alueella. Viranomaiset halusivat myös tietää, olimmeko kuvanneet raja-asemaa jo yöllä.

Lopulta meidät häädettiin raja-asemalta, koska viranomaisten mukaan raja-aseman kuvaamisen vaaditaan erillislupa ja ilman lupaa saa kuvata vain viiden kilometrin päästä. 

Sotilasliitto Naton tiedustelutietojen mukaan Itä-Ukrainan taisteluihin on osallistunut tuhansia venäläissotilaita.

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on todennut, että Ukrainassa olisi yhdeksän tuhatta venäläissotilasta. Venäläinen, sotilaiden oikeuksia puolustava Sotilaiden äidit -kansalaisjärjestö arvioi, että koko sodan ajan Venäjältä on osallistunut tuhansia sotilaita Itä-Ukrainan taisteluihin.

_Yle / Liisa Lehmus, Moskova
_
@liisalehmus (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle