Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Sixten Korkman Kreikan uudistuslistasta: Julki tulleet toimet eivät vakuuta

Professori Sixten Korkman ja tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma arvioivat Kreikan esittelemää talouden uudistuslistaa Ylen Ykkösaamussa tiistaina. "Siellä on aika suuri kaaos taas alkamassa. Tämä ohentaa myös hallituksen neuvotteluvaraa", Aunesluoma sanoi.

Sixten Korkman
Sixten Korkman. Kuva: Yle
Esa Koivuranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Kreikan hallituksen paljastaman, euroalueen johtajien vaatiman talouden uudistuslistan todellista merkitystä on tavattoman vaikea arvioida, Aalto-yliopiston taloustieteen professori Sixten Korkman sanoo.

Hän totesi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tiistaina, ettei usko, että julkisuuteen on annettu kaikkia listan yksityiskohtia.

– Ymmärtääkseni meillä on vain yhteenveto. Siellä olevat toimenpiteet ovat sellaisia, etteivät ne tunnu kenenkään kannalta kipeiltä.

– En usko, että toistaiseksi julkisuuteen tulleet toimenpiteet riittävät vakuuttamaan sen enempää troikkaa kuin muita euromaita. Toivon mukaan lopullisessa listassa on konkreettisempia toimenpiteitä.

Kreikka julkaisi suunnitelmansa pääkohdat myöhään maanantaina. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Syriza-puolue aikoo muun muassa kiristää varakkaiden verotusta ja karhuta maksamattomat verorästit. Myös bensan ja tupakan salakuljetus aiotaan panna kuriin.

Korkman muistuttaa, että vaikka Kreikan lista hyväksyttäisiin, rahaa ei tulisi ennen kuin toimenpiteet olisi toteutettu.

– Siihen kestää vielä pitkään.

"Se ei mene seulan läpi"

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma sanoi Ykkösaamussa, että on arvioitava sitä, mitkä olisivat toimenpiteiden taloudelliset vaikutukset.

– Se, että kuinka paljon ne toisaalta maksavat Kreikan hallitukselle ja kuinka paljon ne tuottavat. Jonkinnäköinen arvio ainakin siitä, minkälaisia verotuloja näillä toimilla on mahdollista saada, hän selventää.

Kreikalla on todella ahdas liikkumatila. Jopa niin, että se liikkumatila on kaiken aikaa vähentynyt.

Juhana Aunesluoma

Aunesluoman mukaan Kreikan uudistuslista pohjautuu ohjelmaan ja asioihin, jolla Syriza meni vaaleihin ja joita se lupasi. Korkman katsoo, ettei lista mene nykyisellään troikassa läpi.

– Se ei mene seulan läpi, jos siellä ei ole muuta, jota vielä ei ole julkisuuteen kerrottu, Korkman sanoo.

Troikan jälkeen asiaa käsittelevät euroalueen valtiovarainministerit ja kansalliset parlamentit. Aunesluoma pitää tiukkana etenkin neuvottelujen alkuvaihetta.

– Toisaalta jos troikka ja Kreikan hallitus pääsevät jonkinlaiseen kompromissiin ja sopuun, voi olettaa, että se on silloin sen tyyppinen, että se voi käydä euroryhmälle laajemminkin, hän arvioi.

– Kaiken kaikkiaan huomataan kyllä, että Kreikalla on todella ahdas liikkumatila. Jopa niin, että se liikkumatila on kaiken aikaa vähentynyt, eli Kreikan hallituksen tilanne on heikentynyt viimeisten viikkojen aikana.

Aunesluoma toteaa, että Kreikan reaalitaloudellinen tilanne on alkanut heiketä uudelleen.

– Siellä on aika suuri kaaos taas alkamassa. Tämä ohentaa myös hallituksen neuvotteluvaraa. Tästä syystä tämä on hankala.

Suosittelemme sinulle