Hyppää sisältöön

Espanjassa työttömyys laskussa – Talousreformit ja halpa öljy katkaisivat syöksykierteen

Aurinkomaan kovat talousreformit ovat tuottaneet tulosta. Espanjan talous on hyötynyt myös öljyn hinnan laskusta sekä ennätyksellisistä turistivirroista.

Espanjan työttömyys oli liki 24 prosenttia vielä vuonna 2012. EKP:n kireä rahapolitiikka suosi tuolloin Saksaa ja pohjoisia euromaita.. Kuva: EPA/Juan Carlos Hidalgo
Samuli Harala

Espanja alkaa hiljalleen nousta talouskuopan pohjalta, jossa maa on rämpinyt viime vuosien ajan. Euroopan komissio ennustaa Espanjan talouden kasvavan kuluvana vuonna 2,3 prosenttia, mikä on selvästi enemmän, kuin EU-alueella keskimäärin.

Komissio on jo pariin otteeseen hilannut Espanjan kasvuennustetta parempaan suuntaan sen jälkeen, kun monet Pyreneiden niemimaalla toteutetut talousuudistukset ovat osoittautuneet toimiviksi.

Asiantuntijoiden mukaan suopea talouskehitys ei kuitenkaan ole pelkästään selitettävissä poliittisilla päätöksillä, vaan Espanja on hyötynyt selvästi myös viimeaikaisesta öljyn halpenemisesta ja korkotason laskusta. Lisäksi historian paras turistivuosi on tuonut tukun euroja ulkomailta.

Talouskasvun myötä Espanjan massiiviset työttömyysluvut ovat vihdoin alkaneet supistua. Suunta näyttää hyvältä, sillä viime vuoden aikana lähes puoli miljoonaa ihmistä siirtyi kortistosta takaisin työelämään. Työttömyysaste laski noin kaksi prosenttiyksikköä 23,7 prosenttiin.

– Voimme olla ylpeitä kehityksestä, mutta emme missään tapauksessa voi olla tyytyväisiä, ennen kuin talouden elpyminen koskee kaikkia, Espanjan pääministeri Mariano Rajoy totesi heti tuoreet taloustilastot nähtyään.

Palkkojen jäädytyksiä ja helpompia irtisanomisia

Espanjan tulevaisuus näyttää valoisammalta kuin vuosikausiin. Muun muassa Euroopan komission, kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Euroopan keskuspankin EKP:n ehdottamat uudistukset ovat kuitenkin kouraisseet syvältä.

Oikeistohallituksen väkisin läpi ajamien eripuraisten rahareformien tavoitteena on ollut Espanjan työmarkkinoiden sujuvoittaminen, yritysten toiminnan ja perustamisen helpottaminen, julkishallinnon keventäminen sekä työntekoon kannustaminen.

Katutasolla suuret linjat ovat konkretisoituneet siten, että yritykset ja työntekijät sopivat nykyisin aikaisempaa enemmän palkoista ja työehdoista yritysten sisällä. Lisäksi sekä irtisanominen että palkkaaminen ovat helpottuneet huomattavasti samalla, kun työttömyysturvaa on leikattu.

Julkisella puolella työntekijöiden palkkoja on joko leikattu tai palkankorotukset on jäädytetty kokonaan siihen asti, kunnes valtiontalous alkaa taas tosissaan elpyä.

Oikeistohallitus on myös vähentänyt yritysten perustamiseen liittyvää byrokratiaa. Komission mukaan paperitöiden helpottaminen on palvelusektorin esteiden purkamisen kanssa paitsi lisännyt espanjalaisten pienyritysten määrää myös houkutellut Espanjaan lukemattomia ulkomaisia yrityksiä talouskriisistä huolimatta.

”Espanjalaisten verot vähenevät keskimäärin 10 prosentilla”

Suunnitellut veromuutokset ovat vielä osittain kesken. Hallituksen tavoitteena on ollut laskea veroja lähes kaikissa tuloluokissa ja näin kannustaa työn tekemiseen.

Ensi vuoden loppuun mennessä vähemmän kuin 12 450 euroa vuodessa ansaitsevien tulovero putoaa lähes kuusi prosenttiyksikköä 19 prosenttiin. Tulotaulukon toisessa päässä yli 300 000 euroa vuodessa tienaavien tuloveroprosentti taas laskee 52 prosentista 45 prosenttiin.

Espanjan talousministeri Luis de Guindosin mukaan kaikkien muutosten astuttua voimaan espanjalaisen tuloverot vähenevät keskimäärin reilulla kymmenellä prosentilla.

Myös yritysverotuksen on tarkoitus kevetä asteittain, ensin 30 prosentista 28:aan, ja ensi vuoden aikana 25 prosenttiin. Start-up-yrityksille vero on vielä huokeampi, 15 prosenttia.

Veronkorotukset vaalien jälkeen?

Espanjan hallitus laskee, että huomattavat veronalennukset maksavat itse itsensä takaisin talouskasvun myötä. Politiikantutkijat kuitenkin ennakoivat, että hallitus aikoo kompensoida veroleikkaukset muun muassa kiinteistöveron korotuksilla, mutta vasta seuraavien vaalien jälkeen.

Espanjassa pidetään parlamenttivaalit kuluvan vuoden lopulla, ja päähallituspuolue Partido Popularilla (PP) alkaa olla kiire vakuuttaa äänestäjänsä. Ennen edellisiä vaaleja oikeistopuolue lupasi, ettei se hallitusaikanaan tule lisäämään veroja.

Todellisuudessa muun muassa arvonlisäveroa on korotettu tuntuvasti. Ennen taloussukellusta Espanjassa arvonlisävero oli 18 prosenttia, mutta nykyisin tuotteiden ja palvelusten päälle mätkäistään 21 prosentin vero.

Koulutettujen nuorten aivovuoto jatkuu

Vaikka Espanjan talous ottaa parhaillaan vauvan askelia kohti sitä, missä se vielä ennen kriisiä oli, niin pinnalle on vielä pitkä matka. Toipumista hidastaa nuorten espanjalaisten maastamuutto, joka jatkuu edelleen vilkkaana.

Espanjassa nuorisotyöttömyys on yhä yli 50 prosentissa. Työmahdollisuuksien puutteista kertoo sekin, että lähes kahdeksan kymmenestä alle 30-vuotiaasta espanjalaisesta asuu edelleen kotona vanhempiensa kanssa.

Paremman elämän toivossa yli 200 000 alle 30-vuotiasta on jättänyt kotimaansa ja muuttanut ulkomaille viimeisen neljän vuoden aikana. Ja luvusta puuttuvat ne, jotka eivät ole tehneet lähdöstään virallista ilmoitusta.

– Suurin osa tästä muuttaneiden joukosta on korkeakoulutettuja ja kielitaitoisia nuoria, sanoo Espanjan nuorisosäätiössä työskentelevä sosiologi Stefano De Marco.

De Marco on kollegoineen laskenut, kuinka paljon nuorten aivovuoto tulee Espanjalle maksamaan. Jos nuorten maastapako jatkuu, arvioidaan että Espanja menettää vuosikymmenessä muun muassa verotuloina ja maasta muuttaneiden koulutukseen tehtyinä hukkainvestointeina noin 57 miljardia euroa.

– Puhumattakaan siitä, mitkä ovat pitkän aikavälin menetykset tietotaidossa. Tulee siis todella kalliiksi, De Marco tuskailee.

Suosittelemme sinulle