Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ministeri Rinne: Kreikan säästölistassa ei yksityiskohtaisia lukuja

Säästölistassa on neljä päätavoitetta, mutta ei varsinaisia euromääriä, valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa. Rinne keskusteli aiemmin päivällä puhelimitse Kreikan talouden sopeutusohjelman jatkamisesta muiden euromaiden valtiovarainministerien kanssa.

Valtiovarainministeri Antti Rinne piti euroryhmän puhelinkokouksen jälkeen tiedotustilaisuuden Helsingissä 24. helmikuuta.
Valtiovarainministeri Antti Rinne piti euroryhmän puhelinkokouksen jälkeen tiedotustilaisuuden Helsingissä 24. helmikuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Elina Hiltunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) piti lyhyen tiedotustilaisuuden euromaiden valtiovarainministerien puhelinkokouksen jälkeen. Rinteen mukaan ministerien välillä vallitsee nyt yhteisymmärrys siitä, että valittu tie on oikea.

– Toivon että, Kreikka pääsee takaisin talouskasvun uralle, ministeri Rinne sanoi.

Vielä ennen Syriza-puolueen vaalivoittoa Kreikan talouden arvioitiin elpyvän, Rinne totesi. Kreikan esittelemässä säästökuurilistassa on neljä pääkohtaa, jotka täsmentyvät Rinteen mukaan kevään aikana. Esimerkiksi Kreikan julkista taloutta odottaa suurremontti: muiden muassa veronkiertoon yritetään puuttua ja tuloverotusta uudistetaan.

– Täällä on aika pitkä lista näistä asioista, joita Kreikka on valmis tekemään.

Mikäli Kreikka yltää tavoitteisiin, maksetaan sille yhteensä noin 3,7 miljardin euron lainaerät, Rinne lisäsi.

– Tavoitteena on kesäkuun loppuun mennessä, että Kreikan tilanne olisi sellainen, että tavoitteet on täytetty, viides väliarvio toteutunut ja lainaerät voidaan Kreikalle maksaa.

Puhelinkeskusteluissa nousi esiin se, että Kreikka ei esitä listassa yksityiskohtaisia lukuja, esimerkiksi euromääräisiä säästötavoitteita. 

– Siihen löytyy ymmärrys sen takia, että listaus on tehty nopeasti ja toisaalta Kreikan uusi hallinto ei vielä ole kovin syvällisesti istunut omiin hallintorakenteisiin. Sillä on perehtymistä, opettelua. Kritiikki ei vaarantanut sitä arviota, että tässä voidaan mennä eteenpäin, valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) tiivisti euroryhmän tuntemukset.

Artikkelia täydennetty kello 17.40 ja kello 17:56

Suosittelemme sinulle