Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Naakat piinaavat asukkaita Porvoossa

Asukkaat ovat valittaneet, että naakoista lähtee liikaa melua ja ne sotkevat ruokintapaikkoja ulosteella. Terveystarkastajan mukaan naakkojen aiheuttamia haittoja voi vähentää pienentämällä ruokintapaikkoja ja estää niiden pesintä talon rakenteisiin.

Naakkoja
Kuva: Tommi Parkkinen / Yle
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Porvoon Pappilanmäellä asuvilta asukkailta on tullut runsaasti yhteydenottoja kaupungille naakkojen aiheutumista haitoista. Naakkojen on kerrottu aiheuttaneen melua ja sotkevan linturuokintapaikkoja.

Ilmoitusten mukaan Pappilanmäellä ja erityisesti Julininkujan alueella on lähes sadan yksilön naakkayhdyskunta.

– Naakat parveilevat illalla ja kokoontuvat yöpuulle. Jos niitä pihalle sattuu paljon kerralla, niistä lähtee ääntä. Naakat ovat jättäneet myös ulostetta linturuokintapaikoille, kertoo terveystarkastaja Teijo Moilanen.

Naakat saattavat muiden lintujen tavoin levittää tartuntatauteja ulosteessaan. Lintujen levittämiä tartuntatauteja ovat esimerkiksi salmonella, kampylobakteerit, NewCastle ja papukaijakuume. Naakka kuitenkin kuuluu rauhoitettujen lintujen joukkoon, joten sitä ei saa tappaa.

– Naakka maksaa 101 euroa, jos jää kiinni sen tappamisesta, Moilanen muistuttaa.

Ainoa keino asukkailla naakkojen aiheuttamien ongelmien vähentämiseksi onkin heikentää niiden viihtymistä alueella.

– Pahinta on se, että jos naakat rupeavat etsimään huhtikuussa pesäpaikkoja savupiipuista. Savupiiput on hyvä verkottaa päältä ja sivusta jo ennalta. Ruokintapaikat tulisi pitää mahdollisimman pieninä ja ne pitää verkottaa, etteivät isommat linnut pääse niihin ruokailemaan. Lisäksi ruokintapaikat tulisi pitää puhtaana, opastaa Moilanen.

Moilanen sanoo, että naakka on tullut jäädäkseen kaupunkiympäristöön.

– Naakka on urbanisoitunut lintu. Ne ovat lisääntyneet vuosikymmenten saatossa kaupunkiympäristössä ja niitä on melkein joka pihapiirissä.

Suosittelemme