Melutasot ovat päiväkodeissa selvästi monia muita työpaikkoja korkeammalla. Sisätiloissa melutaso nousee helposti 70 desibeliin ja jopa sen yli.
Se vastaa kovaäänistä puhetta noin metrin päästä kuultuna. Kuulovaurion rajana pidetään 80–85 desibelin tasoa.
Päiväkotien melutasoja tutkinut Siilinjärven terveystarkastaja Susanna Haatainen sanoo, että harvassa muussa työpaikassa melutasot ovat yhtä kovat.
– 70 desibeliä on paljon. Jos mitattaisiin henkilön kuulema melualtistus, luku olisi vielä korkeampi. Äänitasot ovat päiväkodeissa tasaisia, mutta huomattavan korkeita muihin työpaikkoihin verrattuna.
Ääni ei kestä, se on käheä, syntyy kenties äänihuulikyhmyjä.
Susanna Haatainen
Meluongelmat tulevat esille erityisesti vanhoissa rakennuksissa. Uudet päiväkodit voivat puolestaan olla hyvinkin hiljaisia.
– Vanhoissa päiväkodeissa esimerkiksi vanhat ilmanvaihtojärjestelmät aiheuttavat korkeita melutasoja myös lasten päiväunien aikaan, vaikka muuten olisi hiljaista. Kaikkein meluisinta on tietenkin silloin, kun lapsilla on vapaat leikit käynnissä tai kun lähdetään ulos.
Työntekijät hankkineet avuksi kuulosuojaimia
Haatainen on tutkinut rakennusterveysasiantuntijakoulutuksen (RTA) lopputyönä neljää päiväkotia Siilinjärvellä ja Lapinlahdella. Haatainen mittasi päiväkotien melutasoja ja selvitti, miten työntekijät reagoivat ääniin. Useilla työntekijöillä on syntynyt äänihäiriöitä.
– Ääni ei kestä, se on käheä, syntyy kenties äänihuulikyhmyjä. He puhuvat puolet työajastaan ja joutuvat käyttämään voimistettua ääntä. Se lisää myös väsymystä ja stressaantumista, kertoo Haatainen.
Henkilökunnalle tehdyssä oirekyselyssä jokainen päiväkodin työntekijä kertoi kärsivänsä häiritsevästä melusta, osa enemmän ja osa vähemmän.
– Hyvää oli tosin se, että meluherkkiä ihmisiä on päiväkodeissa vähemmän kuin väestössä keskimäärin. Varmaan liittyy ammatinvalintaankin.
Työntekijät hankkivat kuulosuojaimia usein esimerkiksi työterveyslääkärin kehotuksesta.
Inkeri Kinnunen
Useat päiväkotien työntekijät käyttävät nykyään korvatulppia työpäivän aikana vaientamaan hälinää. Muotoiltuja kuulosuojaimia valmistava kuopiolainen yrittäjä Inkeri Kinnunen kertoo, että päiväkotien työntekijöiltä tulee säännöllisesti tilauksia kuulosuojaimille.
– Päiväkodeissa ei ole onneksi kuulovaurioriskiä, mutta yleinen hälinä on iso stressitekijä ja lasten äänet ovat korkeita ja kirkkaita. Työntekijät hankkivat kuulosuojaimia usein esimerkiksi työterveyslääkärin kehotuksesta.
Kinnunen valmistaa henkilökohtaisia, korvakäytävään asennettavia suojaimia, jotka vaimentavat ääntä valinnan mukaan esimerkiksi 18 tai 26 desibeliä. Samanlaisia korvatulppia on hankittu esimerkiksi konepaja- ja musiikkityöhön sekä apteekkeihin ja pankkeihin, joissa käsitellään kovaäänisiä koneita.
Melu huomioitava jo rakennusvaiheessa
Päiväkodeissa terveydellisiä olosuhteita kuten sisäilman laatua, siivouksen tasoa ja melutasoja, tulisi mitata noin kolmen vuoden välein. Monille terveystarkastajille melutason mittaaminen jää vain vähälle huomiolle.
Korkeaa melutasoa voi kuitenkin ennaltaehkäistä jo päiväkodin rakentamisvaiheessa.
– Tärkeintä on, että uudisrakennuksessa käytettäisiin riittävästi asiantuntevia meluihmisiä suunnittelemaan tiloja, jotta jälkikaiunta-ajat saadaan riittävän alhaisiksi, Siilinjärven terveystarkastaja Susanna Haatainen kertoo.
Henkilökunta voi myös omalla toiminnallaan vaikuttaa melutasoihin ja niiden aiheuttamiin oireisiin.
– Siihen voi vaikuttaa, kuinka voimakkaasti omaa ääntä käytetään. Työntekijä voi myös välillä vaihtaa esimerkiski isompien lasten ryhmästä pienten lasten ryhmään. Pienten lasten ryhmässä melutasot ovat usein matalampia.