Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tarkka kirsu voi kaataa asuntokaupat – homekoirayrittäjien joukko kasvaa

Asuntojen homeongelmien asiantuntija pitää homekoiraa hyvänä apuna ongelmien paljastamisessa. Koulutettukaan koira ei kuitenkaan aina löydä kaikkia rakennuksessa piileviä ongelmia.

Homekoira
Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Kirsti Pohjaväre
Avaa Yle-sovelluksessa

Homekoirayrittäjien määrä kasvaa joka vuosi. Osa yrittäjistä on itseoppineita ja toiset ovat opiskelleet alaa, esimerkiksi Kannuksen maaseutuopistossa.

Ilmiö on havaittu myös Suomen Homekoirayrittäjien yhdistyksessä.

– Joka vuosi alalle tulee lisää toimijoita noin parikymmentä, kuin sieniä sateella, kuvailee yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Grönman.

Yhdistys on perustettu vuonna 2013. Jäseninä on sekä osa-aikaisia että kokopäiväisiä homekoirayrittäjiä.

– Yhdistyksen tarve tuli kuluttajilta. Ei ollut mitään valvovaa organisaatiota, joka varmistaisi luotettavan palvelun, kuvailee Grönman. 

Alalla toimivien kirjavan taustan takia yhdistys ottaa tänä vuonna käyttöön tasontestausjärjestelmän, jolla yritetään valvoa alan toimijoiden osaamista.

Hankkeen pilottia on rahoittanut ympäristöministeriön alainen Kosteus ja hometalkoot -ohjelma. Ensimmäiset tasotarkastukset järjestetään touko–kesäkuussa Etelä-Suomessa.

Kolmipäiväinen testi sisältää kirjallisen kokeen, hajuerottelukokeen radalla sekä homekätköjen etsintää omakotitalossa ja suuressa kiinteistössä, jossa on myös häiriöhajuja.

– Yhtään virheilmaisua ei hyväksytä. Tämä on mittari, jonka perusteella voidaan sanoa, että koira ainakin tunnistaa ja löytää homeen, Grönman sanoo.

Koiran tulkinta vaatii osaamista

Koiria on käytetty rakennusten homeongelmien tunnistamiseen noin kymmenen vuotta.

Homekoirayhdistyksen puheenjohtajan mukaan ihmisten tietoisuus kosteusvaurioista ja sisäilmaongelmista on muuttanut työnkuvaa.

– Vielä 2000-luvun alussa homekoiria ei juuri kyselty asuntokauppaa tehtäessä, mutta tällä hetkellä jopa 30 prosenttia työtehtävistä liittyy asuntokauppakohteen tarkistamiseen.

On aika paljon narun toisesta päästä kiinni, osataanko koiran ilmaisua tulkita oikein.

Jussi Grönman

Voiko asuntokauppa sitten jäädä tekemättä, vaikka kyseessä olisi ollut helposti korjattavissa oleva vaurio, jonka koira kuitenkin ilmaisee?

– On paljon narun toisesta päästä kiinni, osaako koiran ilmaisua tulkita oikein. Koira voi löytää hyvin pienen määrän hometta, Grönman myöntää.

Yhden ilmaisun perusteella ei pidä siis tehdä liian jyrkkiä johtopäätöksiä.

– Rakenne pitää aina avata ja katsoa, miten laajasta ongelmasta on kysymys. Osa koiran ilmaisuista voi johtua vuotoilmasta. Jos ilmaa tulee lattian ja seinän välistä maaperästä asti, se haisee mikrobeilta. Tai sitten voi olla, että listan taakse on jäänyt vettä ja jalkalista on homeessa.

Homekoiria käytetään sekä ennen että jälkeen asuntokaupan

Kiinteistövälittäjien mukaan koirien käytöstä kuulee ristiriitaisia mielipiteitä.

– Niitä käytetään silloin tällöin. Viime vuonna oli kolme asuntokauppaa, joihin haluttiin homekoira tarkastamaan. Toiset ovat kokeneet koiran hyväksi, ja toiset pitävät sitä huuhaana, sanoo Tomi Keto-Tokoi Asunto Kompassista Lahdesta.

Rakennusten home- ja laho-ongelmien asiantuntijana toimivasta Asumisterveysliitosta sen sijaan kerrotaan, että homekoiraa on käytetty paljonkin. Tapaukset ovat liittyneet asuntokaupan jälkeen ilmaantuneiden ongelmien selvittämiseen.

Toiset ovat kokeneet koiran hyväksi ja toiset pitävät sitä huuhaana,

Tomi Keto-Tokoi

– Koira on oiva apu kartoituksen alkuvaiheessa. Viimeksi tällä viikolla meille tuli vastaan tapauksia, joissa asunnossa ei ole ollut ihmisnenällä havaittavaa hajua, mutta koira on tunnistanut rakennuksen ongelmapaikkoja. Merkintöjen perusteella on avattu rakenteita, kertoo Asumisterveysliiton sertifioitu rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö.

Mummolan haju eroaa homeesta

Rämö painottaa, että koiran ja sen ohjaajan tulee olla homekoirakoulutuksen saaneita. Asiasta tulee olla esittää dokumentti, sillä tarjolla on myös kouluttamattomia koiria.

– Kaikkein paras olisi se, että homekoiran ohjaajalla olisi rakennusteknistä näkemystä ja osaamista. Esimerkiksi kirvesmies, joka on olut rakennustöissä mukana, olisi hyvä homekoiran ohjaaja, Rämö sanoo. 

Homekoira ei Rämön mukaan korvaa kuntokartoitusta, sillä koulutettu koirakaan ei pysty kaikkeen.

Koira on oiva apu kartoituksen alkuvaiheessa.

Hannele Rämö

– Pitkälle menneet kuivat lahovauriot ovat jääneet koiralta silloin, kun rakennuksessa ei ole muutoin kosteutta, joka pitää yllä homekasvustoa. Näitä on tullut esin erityisesti rintamamiestaloissa, kertoo Rämö.

Toinen hajun lähde, jota koira ei pysty merkitsemään on niin kutsuttu mummolan haju. Kyseessä on yhdiste, joka syntyy, kun tavallinen tiivistymiskosteus ja puussa mukana olevat mikrobit pilkkovat puunsuoja-aineita.

– Mummolan haju eroaa homeen hajusta siinä, että se ei lähde pois pesemällä eikä millään kemiallisella käsittelyllä. Se tarttuu myös vaatteisiin ja ihoon, kuvailee Rämö.

Poikkeavasta hajusta on syytä huolestua

Homekoiran käyttö maksaa muutamista sadoista euroista tuhanteen euroon. Rämön mukaan satsaus kannattaa. 

– Usein ihmiset otattavat rakennuksista homenäytteitä sen sijaan, että mahdollisista vaurioista pyrittäisiin ottamaan selvää. Pari kolme näytettä tekee kustannuksiltaan saman verran kuin homekoira, sanoo Rämö.

Koiran ottaminen asunnon tarkastamiseen ei kuitenkaan aina ole tarpeellista.

– Jos rakennuksessa haisee, ei siellä enää homekoiraa tarvita. Poikkeva haju on aina merkki hengitysilman epäterveellisyydestä, sanoo Rämö.

Suosittelemme