Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Muslimiyhteisön johtaja: "Jos Suomi sulkee rajan, nuori voi radikalisoitua entistä pahemmin"

Tampereen islamin yhdyskunnan puheenjohtaja Mustafa Kara arvioi, että Isis on saanut houkuteltua nuoret koukkuunsa netissä levitettävän väärän tiedon avulla. Karan mukaan kansalaisuuden ottaminen pois tai kielto palata takaisin Suomeen eivät ole oikeita keinoja vastata radikalisoitumiseen.

Tampereen islamin yhdyskunnan puheenjohtaja Mustafa Kara
Kuva: Antti Palomaa / Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Nuorten lähtö Suomesta Isis-alueelle huolestuttaa Tampereella asuvia muslimeita. Suojelupoliisin mukaan alueelle on matkustanut jo yli 60 ihmistä Suomesta.

– Aina pitää huolestua, kun nuori ihminen lähtee taistelutantereelle ja väärän tiedon pohjalta, sanoo Tampereen islamin yhdyskunnan puheenjohtaja Mustafa Kara.

Karan mukaan Isisin kauheilla teoilla, kuten teloituksilla, ei ole mitään tekemistä islamin kanssa. Kara arvioi, että suuri syypää nuorten ratkaisuun on netissä levitettävä valheellinen tieto.

Syitä on monia

Tampereen islamin yhdyskunta on aika ajoin pohtinut myös yhdessä viranomaisten kanssa sitä, miksi Suomesta lähdetään taistelemaan Lähi-itään. Karan mukaan mahdollisia syitä on monia.

Kara nostaa esiin muslimien kärsimän sorron palestiinalaisalueilla. Sorto herättää muslimeissa kysymyksen siitä, mikä on heidän vastuunsa tapahtumista ja mitä he voivat tehdä.

Koulunkäynti on keskeytynyt ja turhautuminen on suuri. Silloin tekee tällaisia hätiköityjä ratkaisuja.

Mustafa Kara

– Suomessa olevat muslimit seuraavat tv:n tai internetin kautta päivittäin tätä kärsimystä. Jos ei saa tasapainoista tietoa alueen tilanteesta ja maailmanpolitiikasta, nuoret jäävät helposti koukkuun netin kautta tapahtuvaan houkutteluun, Kara sanoo.

Tilannetta pahentaa, jos nuoren kotoutuminen on epäonnistunut ja hän kokee, että Suomessa hänellä ei ole tulevaisuutta.

– Koulunkäynti on keskeytynyt ja turhautuminen on suuri. Silloin tekee tällaisia hätiköityjä ratkaisuja, Kara sanoo.

Muslimien ja viranomaisten yhteistyötä

Kara toivoo, että viranomaiset tiivistäisivät yhteistyötä järjestöjen kanssa. Karan mukaan muslimien yhteisöllä voisi olla keinoja lähestyä nuoria ja vaikuttaa heihin.

Nykyään muslimien resurssit tällaiseen toimintaan ovat kuitenkin vähäiset. Esimerkiksi Tampereen islamin yhdyskunnan toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.

– Jos nuorella on taipumusta lähteä taistelualueelle, hän ei kuuntele suomalaisia viranomaisia, Kara sanoo.

Eri puolilla Eurooppaa ollaan huolissaan siitä, millainen uhka Isisin taistelualueelle lähteneet, radikalisoituneet nuoret ovat lähtömailleen. Suomessakin on puhuttu siitä, pitäisikö taistelualueelle lähteneiltä ottaa kansalaisuus pois tai kieltää heitä palaamasta takaisin. Kara torjuu tällaiset keinot.

– Jos Suomi sulkee rajan, nuori voi radikalisoitua entistä pahemmin. Lisäksi henkilöllä on varmaan sukulaisia, ystäviä ja tuttavia. Jos hänelle käy niin huonosti, niin vaikka nämä Suomessa olevat ihmiset eivät välttämättä lähtisikään ulkomaille, he voisivat kääntää Suomessa selkänsä yhteiskunnalle, Kara sanoo.

Suosittelemme