Stockmannin elokuvaosastolla ei ole arki-iltapäivänä ruuhkaa. Muutama asiakas katselee rauhassa DVD- ja Blu-ray-elokuvia. Vartin sisään kaupaksi näyttää menevän vain pari elokuvaa.
– Ostan näitä aika harvoin. Kummitytön syntymäpäivälahjaa olen hakemassa nyt, ja Smurffeja ei saa kuin DVD:nä, sanoo helsinkiläinen Iivari Ahola.
– Kerran vuodessa tulee ostettua tälle kummitytölle, ja muille aina tarpeen mukaan.
Hobitit vastaan virvelit
Stockmann ilmoitti helmikuun lopulla lopettavansa elokuvatallenteiden myynnin. Syy on yksinkertainen – elokuvat menevät yhä huonommin kaupaksi.
– DVD:t myyvät huonommin kuin vielä viisi vuotta sitten. Jonkun verran niitä menee vielä. Suomalaiset elokuvat, tv-sarjat ja lasten DVD:t kiinnostavat. Myös huippu-uutuuksia menee aina tietty määrä, kertoo osastopäällikkö Petra Kakko Stockmannilta.
Elokuvatallenteiden maahantuojia edustavassa Suomen elokuvatoimistojen liitossa uskotaan, että tieto kuvatallenteiden kuolemasta on ennenaikainen.
– Suurin pelko on, että kauppa poistaa paniikissa hyllyn ja laittaa elokuvien tilalle virveleitä ja villasukkia. Elokuvat kyllä menisivät vielä kaupaksi, jos niitä olisi myynnissä, sanoo SEL:n toimitusjohtaja Tero Koistinen.
Myös Anttiloissa DVD:t menevät vielä kaupaksi.
– DVD myy vielä ihan hyvin. Sen käyttötapa on muuttunut. Ihmiset eivät enää osta leffaa leffan riemusta, vaan ovat tosi tarkkoja siitä, mitä haluavat, sanoo Anttilan elokuvien ostaja Seidi Ailus.
– Perusdiibadaabaleffa, mistä he eivät ole kuullutkaan, ei mene. Mutta jos kerää vaikka Robert de Niro -leffoja, niitä ostaa riippumatta siitä onko leffa edes hyvä, Ailus taustoittaa.
Netti – peikko vai oikea uhka?
Kuvatallenteiden eli DVD- ja Blu-ray-levyjen myynti on laskenut viimeisen kolmen vuoden aikana roimasti. Viime vuonna se väheni liki 30 prosenttia edellisvuodesta.
– Myynti on kuitenkin laskenut hitaammin kuin muissa Pohjoismaissa. Meillä ei olla samalla tavalla innostuttu esimerkiksi Netflixistä, vaan katsotaan enemmän tv-kanavien ilmaisia verkkopalveluja. Mutta kyllä se kuitenkin laskee, SEL:n Koistinen sanoo.
Netflix ja muut nettipalvelut ovat kuitenkin ajaneet varsinkin vuokraamot ahtaalle. Videofirmoja suljetaan ja jäljelle jääneet keskittyvät aiempaa enemmän esimerkiksi makeisten myyntiin kuin elokuviin.
– Myyntituotteena tallenteilla on vielä useita vuosia edessä ihan selvästi. Viime vuonna tukkumyynti oli vielä 35 miljoonaa euroa, Koistinen jatkaa.
Tv-sarjat kiinnostavat verkossa ja levyinä
Viime vuoden myyntitilastot kertovat, että isoimpien hittielokuvien ja lastenelokuvien lisäksi myös kotimainen elokuva myy – etenkin DVD:llä. Yllättävää kyllä, myös nettipalveluissa paljon katsovia kerääviä tv-sarjoja myydään yhä paljon myös fyysisessä muodossa.
– Me ollaan jopa hyödytty siitä, että tv-sarjat on esimerkiksi Netflixissä tai HBO Nordicissa. Siellä on harvoin myös uusimmat kaudet. Ja jos siellä on vaikka ekat kolme tai neljä kautta, niin seuraavat kaudet haetaan meiltä, kun ei haluta odottaa, milloin ne saa netistä, Anttilan ostaja Seidi Ailus kertoo.
Ailuksen mukaan paljon elokuvia katsovaa väkeä on siirtynyt myös digitaalisista palveluista takaisin fyysisen tallenteen pariin nettipalvelujen heikon tarjonnan takia.
– Se näkyy kaupassa esimerkiksi siinä, että ihan ihmeelliset erikoiselokuvat menevät kaupaksi. Esimerkiksi eurooppalainen elokuva tai muu sellainen, mitä ei löydä muualta, Ailus toteaa.
Keräily- vai roskistavaraa?
Kuinka kauan elokuvat ja tv-sarjat fyysisinä esineinä sitten sinnittelevät? Siitä on monta eri käsitystä. Ainoa varma asia on, että loppu häämöttää.
– Musiikkipuolella LP kokee uutta renessanssia, mutta en usko, että DVD:lle käy samalla tavalla. Ne vain loppuvat jossain vaiheessa. Nehän eivät kestäkään ikuisesti. Paitsi että niiden myynti lopetetaan, niin jossain vaiheessa ne ovat ihan roskistavaraa, Stockmannin osastopäällikkö Petra Kakko huokaa.
Kun elokuvaa ei ole fyysisesti enää olemassa, myös sen käyttötapa muuttuu. Sitä ei voi esimerkiksi lainata kaverille tai myydä eteenpäin katsomisen jälkeen.
– Se voi olla asiakkaalle uusi kokemus, mutta eivät ihmiset tunnu sinänsä hirveästi välittävän siitä, onko se tiedosto levyllä vai verkossa. Ellei sitä levyä ja jotain mukana tulevaa lisätuotetta sitten haluta omistaa, Koistinen miettii.
Stockmannilla vielä hyllystä löytyviä Blu-ray-levyjä katselee myös Oskari Lindfors. Omaa Blu-ray-kokoelmaa keräävä keräilijä ei usko fyysisten tallenteiden katoavan kokonaan.
– Kyllä yhä enemmän siirrytään nettiin. Mutta sitten on sellaisia ihmisiä kuin minä, jotka haluaa pitäytyä kiinni siinä ihan samalla tavalla kuin kirjoissa, Lindfors pohtii.
DVD-soittimet ovat muuttuneet Blu-ray-soittimiksi, mutta kumpiakin tallenteita pyörittäviä soittimia valmistetaan yhä. Niiden osalta ainut selkeä muutos on tapahtunut hinnoissa.
– Blu-ray-soittimien hintataso on tullut alaspäin. Toistaiseksi pääkaupunkiseudulla tiedetään, mikä Blu-ray on, mutta maakunnissa ja pohjoisessa on paljon ihmisiä, jotka eivät edes tiedä, mikä se on, Anttilan Seidi Ailus sanoo.