Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Keskustan kannatus kääntyi selvään laskuun

Yle Uutisten helmikuun kannatuskyselyn perusteella keskustaan ovat kyllästyneet etenkin työntekijämiehet. Suosion laskua ei selitä kiivas keskustelu, joka syntyi keskustan aikeista laimentaa keskiolutta.

Puoluekannatus
Kuva: Yle Uutiset / Taloustutkimus
Antti Pilke
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskustan kannatus nousi syksyllä ennätyslukemiin, mutta alkuvuonna suosio on kääntynyt alamäkeen. Kannatus on laskenut selvästi joulukuusta, jolloin keskustan suosio kävi korkeimmillaan eli 26,8 prosenttissa.

Keskusta oli silti edelleen selvästi suosituin puolue, jota Yle Uutisten helmikuun kannatuskyselyn perusteella äänestäisi nyt 24,9 prosenttia suomalaisista.

– Varmaan siinä on jonkinlainen luonnonlaki kyseessä. Kannatus on ollut niin korkealla, että joskushan sen täytyy lähteä alasapäin, sanoo tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta.

Keskustaan ovat kyllästyneet etenkin työntekijämiehet, jotka ovat lähteneet joukolla keskustan takaa. Naisiin keskusta sen sijaan vetoaa edelleen.

Jari Pajusen mukaan selitystä kannatuksen laskuun on turha etsiä keskustan aikeista keskioluen laimentamiseen, mistä nousi metakka toissaviikolla. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti julkisuudessa tuoreeltaan, että kyse ei ole keskustan kärkihankkeista, mikä Pajusen mukaan näyttää toimineen.

– Se kohu saatiin tapettua niin nopeasti, että se ei näy tässä mittauksessa, Pajunen arvioi.

Kreikka nostaa perussuomalaisia

Perussuomalaiset on saanut syöksyssä olleen kannatuksensa alkuvuonna uudelleen nousuun Kreikan lainaohjelmien ponnahdettua taas julkisuuteen.

– Kreikan vaalit ja sen jälkimainingit ovat olleet agendalla koko tämän jakson ajan. Uskoisin, että sillä on vaikutusta, Pajunen sanoo.

Perussuomalaisten suosio nousi helmikuussa 15,4 prosenttiin joulukuun aallonpohjasta, jossa puolueen kannatus kävi alimmillaan 13,3 prosentissa. Puolueen alamäki alkoi viime kesänä, sillä vielä kevätkesällä 2014 perussuomalaisten suosio hipoi parhaimmillaan 19:ää prosenttia.

Kyselyn perusteella kilpailu toisiksi suurimman puolueen paikasta siis kiristyy, sillä perussuomalaisten suosio lähestyy jälleen hallituksen riitaisia pääpuolueita. 

Viime kuussa kakkospaikalle noussut SDP pysyi helmikuussa edelleen toisiksi suurimpana puolueena, vaikka puolueen kannatus laski hienoisesti 16,8 prosenttiin. Kokoomus puolestaan romahti viime kuussa kolmanneksi SDP:n taakse, ja kokoomuksen kannatus kyntää yhä 2000-luvun alhaisimmissa lukemissa eli 16,2 prosentissa.

Epävarmoja tavallista enemmän

Pienemmistä puolueista nousussa olivat vihreät ja vasemmistoliitto, jotka keräisivät kyselyn perusteella molemmat nyt 8,8 prosentin äänisaaliin. Kummankin puolueen kannatus on sahannut viime kuukaudet lähinnä paikallaan.

Hallituksessa olevien RKP:n ja kristillisdemokraattien kannatus sen sijaan laski hitusen, RKP:n tasan neljään prosenttiin ja KD:n 3,3:een.

Puolueiden kannatus on kuitenkin liikkeessä, sillä helmikuun kyselyssä puoluekantaansa kertomattomien osuus oli tavallista suurempi.

– Se oli suurempi kuin se on ollut oikeastaan koko viime vuoden aikana, eli siinä mielessä epävarmojen osuus on erittäin suuri, Pajunen sanoo.

Hän arvioi, että äänestäjät miettivät kantaansa nyt eri tavalla, kun vaalit lähestyvät.

– Mitä kauempana vaalit ovat, on helppo vastata mielipidemittauksissa ja kertoa oma kantansa. Nyt asia on vakavampi, kun vaalit lähestyvät ja sitä mietitään huolellisemmin.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 3 420 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 57,4 prosenttia. Haastattelut tehtiin 2.–24.2. Kyselyn virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Juttua tarkennettu klo 13:40. Lisätty puoluekantansa kertoneiden osuus.

Suosittelemme