Hyppää sisältöön

Espanja yrittää sopeutua EU:n kalastusmääräyksiin

Espanjalla on ollut maine kalojen ryöstökalastajana. Nyt espanjalaiset laivanvarustajat pyrkivät puhdistamaan mainettaan. Ylen toimittaja Jyrki Palo kävi Espanjan suurimmassa tuorekalan huutokaupassa Galician Vigossa.

Espanja yrittää sopeutua EU:n kalastusmääräyksiin
Espanja yrittää sopeutua EU:n kalastusmääräyksiin.
Jaana Kanninen

Vigon kalahuutokauppa Galician rannikolla on Espanjan suurin tuorekalatukku. Siellä huudetaan jokaisena aamuyönä satoja tonneja kalaa Espanjan ravintoloihin ja kauppoihin.

Espanjalaiset kalastavat kaikilla maailman merillä suurikokoisilla aluksilla, joista monet muistuttavat lähinnä uivia tehtaita. Yhdessä Tanskan kanssa Espanja on EU:n suurin kalastusvaltio.

EU:n tiukentunut kalastuspolitiikka on pakottanut espanjalaisia karsimaan kalastuslaivastoaan rajusti viime vuosina.

EU:n uusi yhteinen kalastuspolitiikka tuli voimaan viiime vuoden alusta. Sen keskeinen tavoite on ylikalastuksen lopettaminen niin, että kalakantoja pyydetään kestävällä pohjalla kaikilla merialueilla viimeistään vuonna 2020.

Tämän vuoden alusta lukien kalastajat eivät saa enää heittää sivusaalista mereen, vaan se on tuotava rantaan. Sivusaalis lasketaan nyt mukaan kiintiöihin. Tähän saakka jopa kolmannes kokonaissaaliista on päätynyt takaisin mereen – kuolleena tai puolikuolleena.

Suosittelemme sinulle