Hyppää sisältöön

Näin syntyi ympäristötaidetta lumikengillä - katso video

Alajärvellä syntyi ympäristötaidetta lumeen, kun taiteilija Sonja Hinrichsen oli kutsunut ihmisiä tallaamaan hankeen kuviota. Spiraalimaiset kuviot tehtiin pellolle kävellen lumikengät jalassa. Lumipiirros on tarkoitus taltioida valokuvaamalla se lentokoneesta.

Ympäristötaiteilija Sonja Hinrichsenin lumipiirros Ranskan Brianconissa.
Alajärvellä piirrettiin ympäristötaidetta lumeen pelolla. Taiteilija Sonja Hinrichsen ohjasi vajaata parikymmentä ihmistä tekemään spiraalin muotoisia kuviota hankeen. Lumeen tallatut kuviot taiteilija valokuvaa lopuksi lentokoneesta. Videon käynnistyskuva on Hinrichsenin lumipiirros Ranskasta. Kuvaus: Olli Koski / Yle
Olli Koski

Vajaa parikymmentä ihmistä on kokoontunut Alajärvellä paikallisen huoltoaseman takapihalla olevan pellon laidalle. Tarkoituksena on tehdä jättimäinen lumipiirros lumikengät jalassa. Kankaana toimii pelto ja sen peittävä lumivaippa. Saksalais-yhdysvaltalainen ympäristötaiteilija Sonja Hinrichsen selittää osallistujille ideaansa. Ihmisten pitää liikkua tietyllä tavalla, jotta lumeen syntyy spiraaleja.

Kun lumentallaajat ovat saaneet ohjeensa, he siirtyvät lumikengät narskuen pellolle. Kuvioiden muodostaminen aloitetaan keskeltä, josta on tarkoitus kävellään spiraalin muodossa ulospäin. Lopuksi siirrytään yhtä polkua pitkin seuraavaan paikkaan, johon voi ryhtyä muodostamaan seuraavaa kuviota.

Idea lähti leikkimäisestä kokeilusta

Hinrichsen ei ole ensimmäistä kertaa tekemässä tällaista lumipiirrosta. Hän on kokeillut vastaavaa tekniikkaa jo vuodesta 2009 alkaen eri puolilla Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Taiteilijan mukaan kaikki sai alkunsa leikkimäisestä kokeilusta. Lumeen piirtäminen lumikengillä on taiteilijalle jonkinlaista meditaatiota ja ennen kaikkea hauskaa tekemistä muiden ihmisten kanssa.

Järjestäjät, Nelimarkka-museon museolehtori Elina Alkio ja taiteilija Hinrichsen, ovat tyytyväisiä, että näin moni ihminen on tullut paikalle avustamaan taideteoksen luomisessa. Pienoinen pettymys on se, että alun perin spiraalikuviot oli tarkoitus tehdä Alajärven jäälle. Sieltä lumi oli kuitenkin kadonnut plusasteiden myötä. Myös pellolle lumipiirrosten aikaan saaminen on haastavaa, koska hanki on tällä hetkellä pinnasta kova.

Lumipiirroksen valmistuttua taiteilijan on tarkoitus nousta lentokoneeseen ja ottaa sieltä lopulliset kuvat taideteoksesta.

Suosittelemme sinulle