Hyppää sisältöön

Kuningashuoneella vakaa asema Ruotsissa

Kuningas Kaarle XVI Kustaa on hallinnut Ruotsia yli 40 vuotta, mutta hän sanoo oppivansa koko ajan uutta. Ruotsin kuningaspari aloittaa tänään kolmipäiväisen valtiovierailun Suomessa.

Ruotsin kuninkaallinen perhe(vasemmalta oikealle) prinssi Daniel, Christopher O'Neill, prinsessa Estelle, kruununprinsessa Victoria,prinsessa Madeleine, kuningas Carl Gustaf, prinssi Carl Philip ja kuningatar Silvia. Kuva: Epa / Maja Suslin

Kuningashuoneen asema Ruotsissa on edelleen varsin vakaa. Vaikka keskustelua asiasta aika ajoin käydään, selvä enemmistö ruotsalaisista haluaa säilyttää monarkian.

Heihin kuuluu myös entinen kokoomuspoliitikko, Ruotsin parlamenttiin erityisen rojalistiverkoston luonut Henrik Järrel.

– Kuningasta ja tulevaa kuningatarta tarvitaan kokoavana voimana demokratiassamme. Perustuslaillisesti olemme onnistuneet varsin hyvin yhdistämään parlamentaarisen demokratian monarkiaan, Järrel sanoo.

Järrel toteaa kuningasperheen suosion tietysti vaihtelevan ja joidenkin kuningasperheen jäsenten olevan suositumpia kuin toisten.

 Monarkia sellaisenaan on aika vahva Ruotsissa kaikesta huolimatta. Se on saanut uutta polttoainetta häistä ja kihlauksista. Tänä vuonnahan on luvassa taas uusi vauva ja prinssi Carl Philip menee naimisiin. Ne ovat tapauksia, jotka vahvistavat monarkiaa, Järrel sanoo.

Vallan vaihtuminen ei vielä näköpiirissä

Kuningas Kaarle XVI Kustaan jouduttua aika ajoin myös negatiivisen mediahuomion kohteeksi jotkut ovat ääneen vaatineet, että hän luovuttaisi kruunun suositulle tyttärelleen, kruununprinsessa Victorialle.

Kuninkaallisten asioita sekä perustuslakiasiantuntijana että aktiivisena monarkistina vuosia seurannut Henrik Järrel sanoo toivovansa, että yli 40 vuotta Ruotsia hallinnut kuningas jatkaa tehtävässään.

– Niin kauan kuin kuninkaalla on voimia, tahtoa ja terveyttä hänen tulisi jatkaa. Tämä ajatus on myös täysin linjassa kuningasperheen historian ja traditioiden kanssa, hän sanoo.

Kuningas Kaarle XVI Kustaa on itse vakuuttanut voimiensa ja intonsa riittävän hyvin työn jatkamiseen.

Ennen Suomen-vierailua antamassaan haastattelussa hän sanoi neljän vuosikymmenen olevan pitkä, mutta myös hyvin opettavainen aika kuninkaana.

– Minähän opin joka päivä jotain uutta. 40 vuodessa kertyy tietty kokemuspankki, josta ammentaa. Sitä ymmärtää, että vaikeuksistakin päästään yli. On viisasta nähdä, että asiat paranevat aina ajan myötä, kuningas totesi.

Sovelluskilpailu jännittää kuningatarta

Ruotsin kuningasparin kolmipäiväinen valtiovierailu alkaa aamupäivällä vastaanottoseremonialla Presidentinlinnassa. Vierailun aikana on luvassa tapaamisia niin poliittisen johdon kuin yritysmaailman edustajienkin kanssa.

– Odotan innolla tapaamista presidentin puolison kanssa, kertoi kuningatar Silvia Ylen haastattelussa ennen vierailua.

Kuningaspari on tavannut presidentti Niinistön ja rouva Jenni Haukion jo aiemmin, kun presidenttipari vieraili Tukholmassa.

Kuningatar tosin kertoi yhden ohjelmakohdan huolestuttavan hieman. Silvian on tarkoitus tutustua yhdessä rouva Jenni Haukion kanssa sovelluskilpailuun Microsoft-liikkeessä Helsingissä.

–  En ole kovin taitava sellaisessa. Siitä tulee oikein jännittävää, kuningatar hymyili.

Edellisestä valtiovierailusta aikaa

Kuningas Kaarle XVI Kustaa puolestaan totesi, että vankkaa kokemusta Suomen-matkoista löytyy, vaikka edellisestä valtiovierailusta on vierähtänyt jo toistakymmentä vuotta.

–  On aina tärkeää vierailla Suomessa, ei vain tällä kertaa. Meillähän on ollut etuoikeus käydä Suomessa viiden eri presidentin aikana ja siitä tulee mukavaa tälläkin kertaa, kuningas sanoi.

Suosittelemme sinulle