Hyppää sisältöön

Sijoittajat metsästävät tulevaisuuden menestystarinoita – yksityistä sijoittajarahaa viime vuonna ennätysmäärä

Sijoituspuolella Suomessa menee hyvin: Suomen pääomasijoitusyhdistyksen (FVCA) alustavien tilastojen mukaan viime vuoden osalta yksityisten pääomasijoitusten määrä rikkoo ennätyksiä. Myös enkelisijoittajat rahoittivat suomalaisyrityksiä viime vuonna tuntuvasti edellisvuotta enemmän.

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Marika af Enefhjelm. Kuva: Yle

Kasvuyritykset saivat viime vuonna Suomen pääomasijoitusyhdistyksen tilastojen mukaan enemmän yksityistä sijoittajarahaa kuin koskaan aiemmin. Suomen bisnesenkelien yhdistyksen (FiBAN) ja Suomen pääomasijoitusyhdistys FVCA:n mukaan myös kasvurahaa saaneiden yrityksien määrä kipusi viime vuoden osalta ennätyslukemiin. Vuonna 2014 rahaa sijoitettiin yhdistyksen tilastojen mukaan 477 miljoonaa euroa.

– Tämä osoittaa, että meillä on toimiva rahoitusmarkkina eli tällä puolella Suomessa menee hyvin, FVCA:n hallituksen puheenjohtaja Juha Peltola vetää yhteen viime vuoden tilastoja.

Pienten ja keskisuurten yritysten kasvuun tähtäävä rahoitus on FVCA:n tilastoissa tuplaantunut 2000-luvun alkuvuosiin verrattuna. Suurin osa tästä rahoituksesta on tullut yritysostoina. Peltola painottaakin, ettei pääoma ole ainoa hyöty, jonka sijoittajat tuovat mukanaan yrityksiin. Yksityisen sijoittajarahan mukana tulee myös kasvupainetta ja kontaktiverkostot.

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Marika af Enefhjelm korostaa, että pääomasijoittajilla on myös vaikutusta Suomen työllisyyteen ja kasvun aikaansaamiseen. Niissä suomalaisyrityksissä, joita pääomasijoittajat ovat rahoittaneet, työpaikkoja syntyi viime vuonna FCVA:n tilastojen mukaan 3,3 prosenttia eli noin 1 500 kappaletta – tosin työllisten yhteismäärä oli reilun prosentin miinuksella. 

– Kaikista myönteisintä tässä on, että trendi kulkee vastavirtaan: kun vanhoilla aloilla mennään alaspäin, niin tässä rakennetaan nyt uutta Suomea.

Pk-yritysten kasvuun tähtäävät sijoitukset ovat FCVA:n toimitusjohtajan Marika af Enefhjelmin mukaan olleet myös tuottohistorialtaan hyviä. Tämä on myös yksi syy, miksi rahastoihin on yhä helpompi saada varoja.

Siemenvaiheen sijoitukset myös kasvussa

Alku- eli siemenvaiheen sijoitukset nousivat viime vuonna reilusti FVCA:n tilastojen mukaan. Hyvälle idealle löytyy Juha Peltolan mukaan hyvin rahoitusta vaikeista taloudellisista ajoista huolimatta.

Pääomasijoitusyhtiö Inventuren toimitusjohtaja Sami Lampisen mukaan taustalla on usko menestystarinoiden syntymiseen.

– Aktiiviset toimijat haluavat päästä aikaisemmin kiinni menestystarinoihin. Jo pienellä rahalla pystytään näyttämään, onko ideasta kansainväliseksi menestykseksi, Lampinen sanoo.

Enkelisijoittajaverkosto FiBANin toimitusjohtaja Jan D. Oker-Blomin mukaan myös yksityissijoittajat kasvattivat rahoitusosuuttaan viime vuonna. Erityisesti cleantech- ja mobiiliyritykset houkuttelevat bisnesenkeleitä.

– Valtio tukee näiden alojen yrityksiä. Lisäksi näissä on sijoittajille kyse myös ideologiasta, Oker-Blom sanoo.

Tarkkaa lukua bisnesenkelien sijoitusten kokonaismäärästä ei ole. Jan D. Oker-Blomin kuitenkin arvioi, että enkelisijoittajat rahoittivat suomalaisyrityksiä viime vuonna noin 70 miljoonalla eurolla. FiBANin tilastojen mukaan rahasijoitusten mediaani on 25 000 euroa ja keskimääräinen rahasijoitus on 69 000 euroa. Keskiarvoa nostaa miljoonaluokan bisnesenkelit, joita on FiBANin hallituksen puheenjohtajan Jaakko Salmisen mukaan Suomessa 10–20.

Suosittelemme sinulle