Hyppää sisältöön

The Next Helsinki -kilpailu poiki yli 200 vaihtoehtoa Guggenheimille

Kilpailulla etsitään innovatiivista vaihtoehtoa Helsingin Eteläsataman tontin käytölle.

Guggenheim Helsinki -hankkeelle varattu tontti Eteläsatamassa Helsingissä. Kuva: Panu Nikkola / Lentokuva

The Next Helsinki -kilpailun ehdotusten jättöaika on päättynyt. Kansainväliseen kilpailuun tuli yli 200 ehdotusta.

Kilpailun tarkoituksena on etsiä erilaisia vaihtoehtoja Solomon R. Guggenheimin säätiön havitteleman Guggenheim Helsinki -rakennuksen tilalle Helsingin Etelärantaan. Perinteisen museorakennuksen sijaan kilpailun tavoitteena on nostaa esiin projekteja, joissa taide kytkeytyy laajasti urbaaniin elämään.

Tuomariston jäsen, arkkitehti Juhani Pallasmaa ei odota kilpailulta Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun kaltaisia ehdotuksia.

- En  halua nähdä lisää arkkitehtonisia ehdotuksia, vaan sellaisia, jotka liittyvät taidemuseon rooliin ja olemukseen. Ennen kaikkea sellaisia, jotka lähtevät Helsingin kaupungin ja sen erityisen alueen ja paikan hengestä. Sitä ei voi sanoa niistä viidestä esiin nostetusta Guggenheim-ehdotuksesta, Pallasmaa sanoo.

Pallasmaa sanoo pitävänsä Guggenheim Helsinki -hanketta epäilyttävänä.

- Siinä on niin paljon liiketoiminnan piirteitä, ja varsin härskinkin liiketoiminnan, kun vertaa siihen, että projekti voisi olla puhtaasti taiteen rakkaudesta tai kulttuurimyönteisyydestä lähtevä.

"Keskustelu voi muuttaa arkkitehtuurin suuntaa"

Arkkitehdeille, kaupunkisuunnittelijoille, taiteilijoille ja aktivisteille suunnattu kilpailu on kannustanut pohtimaan, miten Etelärannan tontti tuottaisi helsinkiläisille ja vierailijoille mahdollisimman paljon lisäarvoa ja iloa.

Kilpailun tarkoituksena on herättää ennemmin keskustelua kuin saada aikaan konkreettisia toimenpiteitä.

- Tällä kilpailulla ei ole toimeksiantajaa, rahoittajaa tai muuta taustavoimaa. Se on selvästi puheenvuoro, mutta ne saattavat olla hyvinkin arvokkaita. Tulee mieleen Helsingin Rautatieasema -kilpailun herättämä polemiikki, jonka ansiosta koko Suomen arkkitehtuurin suunta muuttui vuoden 1904 jälkeen, arkkitehti Juhani Pallasmaa pohtii.

Kilpailun seuraavassa vaiheessa 12-henkinen tuomaristo käy läpi ehdotukset ja valitsee niistä kiehtovimmat. Tulokset julkistetaan 20. huhtikuuta.

The Next Helsinki -kilpailun ovat järjestäneet Checkpoint Helsinki, Terreform ja Global Ultra Luxury Faction.

Suosittelemme sinulle