Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Hengiltä silvotun ja hakatun faraon luut kertovat aiemmin tuntemattomasta dynastiasta

Farao Senebkay oli vain puoli vuosisataa hallinneen dynastian jäsen. Hänen lyhyt valtakautensa päättyi rajusti sotaretkellä.

pääkallo
Kuva: Luxor Times / Josef Wegner
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Egyptistä viime vuonna löytynyt farao kuoli vihollisten käsissä kaukana kotoaan, osoittavat yhdysvaltalaisen Pennsylvanian yliopiston arkeologien tutkimukset. Noin 3 600 vuotta sitten elänyt Senebkay oli varhaisin tunnettu farao, jonka on voitu todistaa kaatuneen sodankäynnissä, joko taistelussa tai väijytyksessä.

Luuhun saakka ulottuneita haavoja on kaikkiaan 18.

Luurangosta löytyneet vammat kertovat, että Senebkay oli todennäköisesti ratsun selässä, kun hänen kimppuunsa käytiin. Vammojen perusteella hyökkääjiä oli useita. Senebkay sai syviä haavoja nilkkoihin, polviin, kämmeniin ja alaselkään.

Kun hän jo makasi maassa, hänen kimppuunsa kävi sotakirvestä heiluttanut vihollinen, joka runteli hänen kallonsa kolmella iskulla. Faraota ei todellakaan haluttu elävänä vangiksi: luuhun saakka ulottuneita haavoja on kaikkiaan 18,  ja kaikki päähän kohdistuneet iskut olivat tappavia.

Senebkay oli ratsastajafarao

Senebkay oli kuollessaan 35–40-vuotias. Hänen lantionsa ja reitensä osoittavat, että hän oli viettänyt suuren osan aikuiselämästään ratsailla. Myös toinen kuninkaallinen vainaja, jonka hauta löytyi tänä vuonna läheltä Senebkayn hautaa, on osoittautunut ratsastajaksi.

Nämä havainnot antavat aivan uutta tietoa siitä, miten varhain egyptiläiset alkoivat käyttää sotaratsuja. Ratsastamisella saattoi ole tärkeä merkitys joukkojen liikkumisessa, kunnes Egyptissä kehitettiin nopeat kaksipyöräiset sotavaunut.

Senebkay vaikuttaa kohdanneen kuolemansa pitkän matkan päässä valtakunnastaan. Luissa on merkkejä siitä, että tuonpuoleisen edellyttämä palsamointi päästiin tekemään vasta kauan kuoleman jälkeen, ja hautapaikallekin oli matkaa.

Mutta missä Senebkay kuoli ja ketä hänen vihollisensa olivat? Aikakirjojen perusteella hän oli aiemmin yrittänyt ainakin kerran laajentaa valtakuntaansa suuren nuubialasen sotajoukon avulla. Ehkä uusi yritys johti kuolemaan.

Ryöstäjät repivät muumion

Senebkayn ja seitsemän muun Abydosissa avatun kuninkaan haudat kertovat yhdestä Egyptin historian vähän tunnetuista vaiheista. Lyhytikäinen, tähän saakka tuntematon dynastia hallitsi Ylä-Egyptissä Niilin länsirannalla sijainnutta aluettaan vain puoli vuosisataa.

Kaatunut farao kätkettiin kalkkikivikammioon.

Kaivauksissa on saatu ensimmäiset konkreettiset näytöt dynastiasta, jonka ensimmäisiä faraoita Senebkay ilmeisesti oli. Papyrustekstien perusteella hänen valtakautensa kesti alle viisi vuotta. 

Senebkay tuotiin onnettomalta sotaretkeltään kuoleman valtakunnan jumalaa Osirista palvoneen dynastiansa kuninkaiden hautausmaalle ja kätkettiin kalkkikivikammioon, jonka seinille oli maalattu jumalattarien kuvia ja omistustekstejä.

Myöhemmin tulivat ryöstäjät, jotka repivät muumion hajalle ja veivät lähes kaiken arvokkaan. Arkeologien löydettäväksi jäi sentään jotakin: arkun kappaleita, hautajaisnaamio ja palsamoiduille sisäelimille tarkoitettu setripuinen kirstu – sekä luuranko, jonka tarinan tutkijat nyt selvittivät.

Tutkimuksista kertovat Pennsylvanian yliopiston lisäksi muun muassa Luxor Times ja Popular Archaelogy -lehdet, joissa on runsaasti kuvia vainajasta, muun muassa hänen kasvoistaan sellaisina kuin ne kallon perusteella on päätelty.

Suosittelemme sinulle