Hyppää sisältöön

Lottovoitto sotkee suhteet – Anna-Leena Härkönen ei silti duuneja lopettaisi

Härkösen kirjaan perustuva näytelmä Kaikki oikein saa ensi-iltansa Turun kaupunginteatterissa elokuussa. Kaikki oikein kertoo, miten lottovoitto muuttaa suomalaisen pariskunnan elämän. Anna-Leena Härkösen omat haaveet ajoivat hänet kirjoittamaan lottomiljoonista.

Kirjailija Anna-Leena Härkönen, Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki ja ohjaaja Heikki Paavilainen.
Kirjailija Anna-Leena Härkönen, Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki ja ohjaaja Heikki Paavilainen. Kuva: Eino Telkinen / Yle
Aleksi Hakala

– Olin kirjoittamassa ihan toista romaania. Minulla oli idea, joka ei innostanut, olin hirveän väsynyt ja haluton. Aloin miettiä, pitäisikö lotota, niin ei tarvitsisi tehdä kirjailijan hommia enää ollenkaan, Härkönen naurahtaa.

– Tajusin, että tässähän voisi olla aihe. Aloin ajatella: mitä minulle tapahtuisi, jos voittaisin lotossa? Lopettaisinko työt?

Härkösen teksti on dramaturgin kannalta ihanteellista, koska hän kirjoittaa niin valmiita repliikkejä.

Heikki Paavilainen

Anna-Leena Härkösen romaani Kaikki oikein ilmestyi syksyllä 2014. Hän kertoo tehneensä kirjaa varten paljon taustatyötä. Härkönen haastatteli Veikkauksen henkilökuntaa ja tapasi kolme suomalaista lottovoittajaa.

Härkösen kirjassa lottovoitto laittaa ihmissuhteet uusiksi. Päähenkilöiden, Puttosen pariskunnan, avioliitossa on ollut jo aiemmin ongelmia ja lottovoitto nopeuttaa kriisien puhkeamista.

– Aviopari lopettaa töissään kokonaan ja ystävät tulevat kateellisiksi, Härkönen kertoo.

Kirjailija on saanut luettavakseen ohjaaja Heikki Paavilaisen ensimmäisen version romaanin dramatisoinnista.

– Hyvältä vaikuttaa. Annoin muutamia ideoita ja joitakin korjausehdotuksia.

Paavilainen on työstänyt Härkösen tekstiä aiemminkin

Ohjaaja Heikki Paavilainen on ennenkin dramatisoinut Anna-Leena Härkösen tekstejä, viimeksi romaanin Ei kiitos.

– Härkösen teksti on dramaturgin kannalta ihanteellista, koska hän kirjoittaa niin valmiita repliikkejä. Ohjaajan ei tarvitse viedä näytelmää kauas alkuperäisteoksesta.

Paavilaisen mielestä tuleva yleisö saa määrittää, onko kyseessä tragedia, komedia vai farssi.

– Ainekset ovat tällä hetkellä komedian puolella. Tämä on kuitenkin hyvin inhimillistä komediaa. Jos vertaamme tämän päivän tv-ohjelmiin, tämä olisi ennemmin Solsidania kuin sketsiohjelma.

Parhaillaan Kaikki oikein -näytelmää varten tehdään lavastus- ja puvustussuunnittelua. Seuraavaksi työryhmä alkaa miettiä ääniä ja valoja.

– Näyttämölle päästään reilun kuukauden päästä, ohjaaja Paavilainen sanoo.

Taiteellinen johtaja oli nopein

Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki hykertelee tyytyväisenä, koska sai Kaikki oikein -näytelmän Turkuun.

– Minun työni on etsiä aiheita. Se, miten rikkaaksi tuleminen ja lottovoitto vaikuttavat ihmisiin, on aiheena erittäin mielenkiintoinen.

Jos vertaamme tämän päivän tv-ohjelmiin, tämä olisi ennemmin Solsidan-ohjelma kuin sketsiohjelma.

Heikki Paavilainen

Kirjailija Anna-Leena Härkönen sanoo, että Koukin nopeus oli valttia.

– Hän pystyi lupaamaan minulle nopeimman ensi-illan. Minusta on aina kivaa, että heti alkaa tapahtua. Nyt näytelmä tulee jo ensi syksynä. 

Kirjailijalla itsellään on suunnitelmat sen varalle, jos lottovoitto joskus osuisi omalle kohdalle.

– Varmaan vähentäisin töitä, en kuitenkaan lopettaisi kokonaan. Maksaisin asuntolainan pois, ja olisin äärettömän onnellinen, ettei minun tarvitsisi enää koskaan anoa apurahoja.

Tulisiko kirjailijasta ahne, kuten Kaikki oikein -päähenkilöstä Eevi Puttosesta?

– Uskon, että olemme kaikki pohjimmiltamme ahneita. Kaikki haluamme kivoja asioita. Kyllä minä varmasti aluksi jonkun verran törsäisin, Härkönen myöntää.

Suosittelemme sinulle