Hyppää sisältöön

Hiekoitussora muuttuu keväällä jätteeksi

Hiekoitussoraan kertyy haitallisia yhdisteitä erityisesti asfaltista. Mikäli yhdisteiden raja-arvot ylittyvät, sorasta tulee vaarallista jätettä, jota ei voi käyttää uudelleen seuraavana talvena.

Hiekoitushiekkaa katukäytävällä.
Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle
Esa Töykkälä

Joka kevät kaduilta ja teiltä lakaistaan valtavat määrät hiekoitussoraa. Soraa ei kuitenkaan voi käyttää samaa tarkoitusta varten seuraavana vuonna uudelleen, mikäli siihen on kertynyt liian paljon vieraita aineita liikenteestä.

Suurimmat ongelmat johtuvat käytännössä öljypohjaisista yhdisteistä, joita irtoaa enimmäkseen asfaltista. Jos yhdisteiden raja-arvot ylittyvät, sorasta tulee vaarallista jätettä. Siksi pääteillä käytetäänkin lähinnä suolaa, koska liikenne on vilkkaampaa.

– Onhan tämä kaikin puolin aika älytön kuvio, että on kannattavampaa ostaa uutta tavaraa kuin kierrättää vanhaa. Ensin louhitaan kalliota, sitten se levitetään liukkauden torjunnan vuoksi kaduille, ja kun se putsataan kaduilta, se on vaarallista jätettä. Onhan se kuitenkin luonnonvara, sanoo Turun Seudun Kuntatekniikan eli Kuntecin tuotantojohtaja Mikko Kunttu.

Uusiokäyttö hankalaa

Kuntun mukaan sorassa on joitakin vuosia sitten ollut hiekoituksen jälkeen jäämiä myös pakokaasuista, mutta ne eivät ole enää varsinainen ongelma kehittyneempien ajoneuvojen ansiosta.

– Jos sama soramateriaali kerätään pois ja levitetään uudestaan seuraavana keväänä, rakenne murtuu ja se menee hienommaksi. Silloin se myös pölyää huomattavasti enemmän, Kunttu kertoo.

Soraa pyritään kuitenkin käyttämään hiekoituksen jälkeen muihin tarkoituksiin niin paljon kuin mahdollista. Uusiokäyttömahdollisuuksia on pohdittu useissa opiskelijoiden lopputöissä. Esimerkiksi Tanskassa soraa on käytetty betonin runkoaineena.

Uusiokäyttöön kelpaamaton sora-ainesta käytetään jonkin verran esimerkiksi kaatopaikan rakenteisiin.

Käytännössä iso osa kaduille ja teille kylvettävästä hiekoitussorasta on uutta tuotantoa.

– Kaikkien etu tietysti olisi, että siitä saadaan suurin osa kierrätyksen kautta takaisin käyttöön, Kunttu sanoo.

Päivitys klo 13.39. Termi "ongelmajäte" poistettu otsikosta ja muutettu tekstissä vaaralliseksi jätteeksi. Ongelmajätteen nimitys on muuttunut vaaralliseksi jätteeksi, mutta käytännössä se kuvaa samaa asiaa kuin ongelmajäte. Vaaralliset jätteet tulee erikseen käsitellä turvallisiksi. Myös tekstin kolmanneksi viimeistä kappaletta on muutettu: uusiokäyttöön kelpaamatonta jätettä ei voi toimittaa maankaatopaikalle.

Suosittelemme sinulle