Hyppää sisältöön

Liikunta vaikuttaa dramaattisesti työhyvinvointiin – työnantajan ei kannattaisi pihistellä kuntoilukuluissa

Yritysten kannattaa tarjota työntekijöille pitkäjänteistä tukea liikuntaan. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan liikunnan lisääminen auttaa eniten juuri niitä, joiden työkyky on heikentynyt ja stressi korkealla.

Kahvakuulaurheilussa käytetään painavia rautakuulia, jotka naisten kisoissa ovat joko 16- tai 24-kiloisia. Jumppaan riittävät takana näkyvät muovipintaiset kuulat. Kuva: Anne Rahjola / Yle

Vierumäen liikuntakeskuksessa kehityspäällikkönä työskentelevän Oili Kettusen väitöskirja tarkastetaan tänään perjantaina Turun Yliopistossa. Väitöskirjassa Kettunen selvitti liikunnan lisäämisen ja kunnon parantamisen vaikutuksia stressiin ja työkykyyn.

– Ilahduttavaa oli, että henkilöt, joilla alussa oli paljon stressioireita ja huono työkyky, paransivat tuloksia huomattavasti, sanoo Kettunen.

Tutkimukseen osallistui reilut 300 pk-yritysten työntekijää, jotka osallistuivat kahden päivän liikuntaleireille Heinolassa Vierumäen Urheiluopistolla neljä kertaa vuoden aikana.

– Liikuntaryhmään osallistuneiden liikunta-aktiivisuus lisääntyi vuoden aikana ja heidän kuntonsa parani ja myös stressioireet vähenivät, kertoo Oili Kettunen tutkimuksen tuloksista.

Kettusen väitöstutkimuksen toisessa osassa tutkittiin puolustusvoimien kertausharjoituksiin osallistuneiden reserviläisten kuntoa. Tulokset kertoivat samaa kuin pk-yritysten työntekijöitä koskenut selvitys.

– Runsaasti liikkuvilla ja hyväkuntoisilla oli vähemmän stressiä kuin niillä, jotka liikkuivat vähän tai eivät ollenkaan.

Hyvinvointi syntyy pitkäjänteisestä työstä

Kettusen mukaan tulokset kertovat siitä, että työnantajien olisi syytä panostaa työhyvinvointiin pitkäjänteisesti pelkkien satunnaisten liikuntatapahtumien tai liikuntaseteleiden jakamisen sijaan.

– Tuntuu, että kun on ollut vähän huonot ajat, niin valitettavasti työhyvinvointisatsauksista on nipistetty. Toivoisin, että työnantajat huomioisivat, että stressioireet ovat lisääntyneet. Työhyvinvoinnista puhutaan paljon, mutta satsauksiakin pitäisi olla, muutenhan yhtälö ei toimi.

Ilahduttavaa oli, että henkilöt, joilla alussa oli paljon stressioireita ja huono työkyky, paransivat tuloksia huomattavasti.

Oili Kettunen

–  Tuloksia voi hyödyntää tietenkin vastaavissa interventioissa ja me hyödynnämme niitä Vierumäellä tuotekehittelyssä.

Juttua muokattu 6.3.2015 klo 9:16. Poistettu viimeinen kappale.

Suosittelemme sinulle