Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Hankala Akka toi uutta sisältöä kirurgin elämään

Akateeminen kuopiolaisjoukko julkaisee debyyttialbuminsa pitkän linjan ammattilaisten avustuksella. Solistin mukaan musiikissa ja kirurgiassa tarvitaan samanlaista rytmitajua.

Nainen katsoo alaoikealle
Kuva: Niko Puumalainen
Anu Pöntinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mitä tulee, kun laitetaan yhteen yksi vatsakirurgi, yksi biologi sekä pari lakimiestä ja tietotekniikka-alan asiantuntijaa? Tulee Hankala Akka, iskelmäpop-yhtye, joka on julkaisemassa debyyttialbumiaan.

Mukaan levylle yhtye on saanut nimekkäitä taustajoukkoja. Kappaleiden sovituksista sekä osasta kitara- ja piano-osuuksia vastaa muusikko-tuottaja Samuli Laiho. Viulun varressa on muun muassa lauluntekijänä ja laulajana tunnettu Ufo Mustonen. 

Solisti Pirjo Käkelän mukaan monet levyn kappaleista ovat yli vuosikymmenen vanhoja.

– Tämä on eräänlaista pöytälaatikkomateriaalia muistoksi meille itsellemme. Projektimme alkoi leikkimielellä, mutta Laihon avulla saimme sen tosissaan eteenpäin.

Vapaapäivä pop-laulajana

Käkelän mukaan Kotiinpaluu-pitkäsoitto kertoo pitkälti arkielämästä; tulemisista ja lähtemisistä, eri ihmiskohtaloista.

Kappaleet on tehnyt Pirjo Käkelän aviomies Ilpo Käkelä. Aviopari on soittanut ja laulanut yhdessä koko yhteisen historiansa ajan, mutta välillä muut kiireet ovat ajaneet edelle.

– Lääketieteellinen lohkaisi pois 20 vuotta. Mutta viime vuosina harrastuksen intensiteetti on taas noussut, ja viimeiset viisi vuotta olen käynyt myös laulutunneilla, Pirjo Käkelä kertoo.

Käkelän mukaan musiikissa ja kirurgin työssä on yhtäläisyyksiä: molemmat vaativat tiettyä rytmiä. Musiikki on Käkelän mukaan myös loistavaa vastapainoa työlle.

– Työ vaatii usein seisomista koko päivän. Asento on etupainotteinen, mikä rasittaa niska-hartiaseutua.

Alanvaihdokseen Käkelä ei kuitenkaan vielä ryhdy.

– Jos se olisi mahdollista, niin kyllä. Mutta vielä se ei olisi ehkä taloudellisesti kannattavaa.

Tähän saakka Käkelä & Hankala Akka -kokoonpano on esiintynyt pääosin yksityistilaisuuksissa. Levynjulkistamiskeikka yhtyeellä on 12. maaliskuuta Kuopion Henry's Pubissa.  

Suosittelemme