Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Iranin ylin johtaja kuolemansairas?

Ajatollah Ali Khameneilta leikattiin syksyllä eturauhassyöpä. Vahvistamattomien tietojen mukaan syöpä on kuitenkin levinnyt ja Khameneilla olisi enintään kaksi vuotta elinaikaa.

Iranin entinen presidentti Mahmoud Ahmadinejad vieraili ajatollah Ali Khameneinin luona syyskuussa 2014.
Iranin entinen presidentti Mahmoud Ahmadinejad vieraili ajatollah Ali Khameneinin luona syyskuussa 2014. Kuva: Iranian leader official / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Iranin islamilaisen tasavallan ylin johtaja, ajatollah Ali Khamenei on vakavasti sairaana, kertovat useat tiedotusvälineet.

Iranin tiedotusvälineissä on kerrottu, että Khamenei oli viime syyskuussa eturauhasleikkauksessa. Ranskalainen Le Figaro -lehti on saanut tietoja, joiden mukaan hänen syöpänsä olisi levinnyt ja Khamenein tila olisi vakava.

Lääkäreiden mukaan syövän leviäminen on tasolla IV, eli vakavimmalla tasolla. Khameneilla arvioidaan olevan enintään kaksi vuotta elinaikaa, lehti kertoo vahvistamattomiin tietoihinsa vedoten.

Iranin tiedotusvälineet ovat julkistaneet kuvia Khameneista sairaalavuoteessa, mutta hänen tilansa vakavuudesta ei ole kerrottu, kertoo israelilainen The Jerusalem Post -lehti.

Iranissa on jo alkanut kulissien takainen kilpailu hänen seuraajastaan.

Khamenei on toiminut Iranin ylimpänä hengellisenä johtajana ja samalla maan korkeimpana päättäjänä vuodesta 1989 lähtien. Tätä ennen hän toimi maan presidenttinä.

Länsimaissa herättää huolta, miten Khamenein sairaus vaikuttaa esimerkiksi Iranin ja länsimaiden välisiin ydinneuvotteluihin.

Suosittelemme sinulle