Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suomalaissperma kohtasi laadun laskun – syynä ympäristön kemikaalicocktail?

Miksi elämännesteessä on nykyisin puolet vähemmän elämää kuin ennen? Yhdeksi syyksi on veikattu ympäristön kemikaalikuormitusta.

Spermapankki.
Kuva: Aleksi Rajamäki
Ajankohtainen Ykkönen: Spermakriisi
Turun yliopiston fysiologian professorin Jorma Topparin haastattelu sperman laadun laskusta.
Mira Stenström
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten miesten sperman laatu on pudonnut puoleen lyhyessä ajassa.

Turun yliopiston fysiologian professorin Jorma Topparin mukaan varmaa selitystä asialle ei vielä ole. Yhdeksi todennäköiseksi syyksi on veikattu kaikkialla ympäröivää ja koskettavaa kemikaalicocktailia, joka vaikuttaa jo äidin kohdun kautta sikiöön.

– Tiedämme vain pienestä osasta käyttämistämme kemikaaleista, onko niillä hormonaalista aktiivisuutta, sanoo Jorma Toppari Ajankohtainen Ykkönen –ohjelman haastattelussa.

Elintavat tarkastelussa

Professori Jorma Topparin mukaan runsas ylipaino heikentää selvästi siemennesteen laatua. Tupakointi vaikuttaa varsinkin vanhemmalla miehellä kykyyn yhdyntään, koska se aiheuttaa erektiohäiriöitä. Siemennesteen laatuun miehen oma tupakointi vaikuttaa hyvin vähän, Toppari kertoo.

– Sen sijaan äidin tupakointi raskauden aikana ja sikiön altistuminen tupakan savulle, suoraan äidin kautta tai muuten passiivisesti, vähentää selvästi siemennesteen laatua. Siittiömäärät pienenevät 20-30 prosenttia, jos äiti tupakoi raskauden aikana.

Istumatyön ajatellaan Topparin mukaan olevan riski sikäli, jos kivesten lämpötila nousee.

– Lämpötilan täytyy nousta aika paljonkin. Se tulee lähinnä silloin, jos mukana on ylipaino niin, että kivekset todella hautautuvat lämpimään ja maha painuu vielä lämmittämään kiveksiä. Kivesten lämmönsäätelyjärjestelmä on kyllä sellainen, että saunassakin voi olla ihan turvallisesti ilman, että se vaikuttaisi yhtään mitään siemennesteen tuotantoon.

Entä voiko kireä farkkumuoti vaikuttaa sperman laatuun?

– On tutkimuksia, että jos kivekset saadaan hyvin tiukasti kiinni nivusiin, niin silloin lämpötila nousee. Jos pillifarkuissa on jonkinlainen ilmatila kiveksen ympärillä, niin lämpötila ei nouse.

Asian korjaaminen on vaikeaa

Turun yliopiston fysiologian professorin Jorma Topparin mukaan yleisesti ottaen sperman laatua ei voi enää aikuisena parantaa. Aika, jolloin siittiötuotanto määräytyy, on sikiöstä murrosiän kynnykselle.

Toppari arvioi, että se, mitä nyt nähdään siemennesteen laadussa, on määräytynyt 20 vuotta sitten.

– Jos näkisimme nyt, että kaikki miehet olisivat erittäin huonospermaisia emme voi enää korjata sitä. Aikuisiällä sitä ei voi oikein millään elämänmuutoksella tai muulla korjata, vaan vahinko on jo tapahtunut silloin kauan aiemmin.

Suosittelemme