Hyppää sisältöön

Kissoille sävellettiin omaa musiikkia – Nämä teokset saavat kissat joraamaan

Bachin musiikilla ei ollut Yhdysvalloissa tehtyyn kokeeseen osallistuneisiin kissoihin juurikaan vaikutusta, mutta kissoja varten tehdyt kappaleet saivat ne hieromaan kaiuttimia.

Kuva: morgueFile

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat selvittäneet millaisesta musiikista kissat pitävät. Asiaa tutkittiin Wisconsinin yliopistossa soittamalla 47 lemmikkikissalle sekä ihmisille tarkoitettua musiikkia että kissoja varten laadittuja teoksia.

Johann Sebastian Bachin musiikille kissat eivät lämmenneet, mutta kun kaiuttimista alkoi kuulua kissoille tehtyä musiikkia, tuli eläimiin liikettä.

Kissat reagoivat niitä varten tehtyyn musiikkiin nopeammin ja voimakkaammin kuin ihmisten musiikkiin.Kissat ryntäsivät lähemmäksi kaiutinta, tuijottivat sitä ja ryhtyivät hieromaan itseään kaiutinta vasten.

Kissamusiikissa on hyödynnetty samaa rytmiä ja samoja taajuuksia, joita kissat itse käyttävät kommunikoidessaan toistensa kanssa. Kappaleissa on käytetty kissojen elinympäristöä muistuttavia ääniä, jotka on tuotettu soittimilla ja ihmisäänin. Ihmiskorvin kuultuina teoksissa on muun muassa kissan kehräystä ja linnunlaulua muistuttavia ääniä.

Kuuntele kolme kissahittiä:

Cozmo's Air (siirryt toiseen palveluun)

Rusty's Ballad (siirryt toiseen palveluun)

Spook's Ditty (siirryt toiseen palveluun)

Artikkeli kissamusiikista on julkaistu Applied Animal Behaviour Science -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle