Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Naismestareille luvassa kunniaa, muttei kultaa

Malmöläinen FC Rosengård valmistautuu Euroopan mestareiden liigan loppukoitoksiin, mutta joukkueen rahat eivät aina riitä yöpymiseen pelikohteessa.

FC Rosengård harjoituksissaan Malmössä
FC Rosengårdin harjoitukset Malmössä. Kuva: Ingemo Lindroos/Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

– On vaikea selittää jalkapalloa harrastavalle 10-vuotiaalle tytölle tai pojalle, miksi tyttö saa niin paljon pienemmät resurssit kuin poika, toteaa FC Rosengårdin toimitusjohtaja Klas Tjebbes Ylen haastattelussa.

Tjebbes johtaa seuraa, jonka naisjalkapallojoukkue kuuluu maailman kärkikastiin. Edessä on kamppailu mestareiden liigan voitosta, puolivälierässä vastaan asettuu liigan kaksinkertainen mestari, saksalainen Wolfsburg.

– Pelistä tulee kova, mutta tuntuu, että olemme valmiita, sanoo ruotsalaisen naisjalkapallon veteraanitähti ja FC Rosengårdin keskikenttäpelaaja Therese Sjögran.

FC Rosengårdin keskikenttäpelaaja Therese Sjögran
FC Rosengårdin keskikenttäpelaaja Therese Sjögran Kuva: Ingemo Lindroos/Yle

Mestaruus olisi joukkueelle unelmien täyttymys, mutta koska pelaajat ovat naisia, miljoonat satavat muualle.

Toimitusjohtaja Tjebbes laskee, että viime vuonna mestareiden liigan voittanut miesjoukkue sai Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n palkkioina yli 50 miljoonaa euroa.

– Jos me voitamme, saamme reilut 300 000 euroa. UEFA on siis päättänyt, että miehille kuuluu 99,4 prosenttia rahoista ja naisille 0,6 prosenttia. Sehän ei voi olla oikein, Tjebbes sanoo.

"Naisjalkapallo ei tee kenestäkään miljonääriä"

Malmöstä lähtenyt miesjalkapallon kirkkain ruotsalaistähti Zlatan Ibrahimovic on tienannut urallaan pelkästään palkkana toista sataa miljoonaa euroa.

FC Rosengårdin naispelaajilla on säännöllinen kuukausipalkka ja he voivat elättää itsensä jalkapallolla. Mutta miespelaajien jättikorvaukset ovat naisiin verrattuna eri planeetalta.

– Kenestäkään ei tule miljonääriä tämän päivän naisjalkapallolla. Valitettavasti, sanoo Klaes Tjebbes.

– Eroa kuuluu tietysti ollakin, mutta ei näin paljon. Toivon tilanteen muuttuvan tulevaisuudessa, sanoo Therese Sjögran.

Joukkueen tanskalaisvahvistus toteaa olevansa iloinen jo siitä, että voi pelata Ruotsissa, koska täällä kokopäiväinen pelaaminen on ylipäätään mahdollista.

– Olisi tietysti hauskaa olla miljonääri, mutta toisaalta pelaan jalkapalloa, koska se on niin pirun hauskaa, Line Røddik Hansen sanoo.

Pelimatkat budjetoitava tarkasti

Toimitusjohtaja Tjebbes painottaa, että FC Rosengård haluaa tarjota naispelaajille mahdollisimman hyvät edut ja mahdollisuuden keskittyä. Silti varojen niukkuus vaikuttaa välillä myös pelaajien arkeen.

FC Rosengårdin toimitusjohtaja Klas Tjebbes
FC Rosengårdin toimitusjohtaja Klas Tjebbes Kuva: Ingemo Lindroos/Yle

Joukkue on joutunut tilanteisiin, jossa UEFA:m korvaus vieraspelistä ei kata pelimatkan kustannuksia. Silloin on säästettävä vaikkapa hotellikustannuksista.

– Välillä pitää ottaa myöhäisbussi kotiin jotta voimme säästää yöpymisissä, Tjebbes kertoo.

"Jopa Zlatanin pitäisi ymmärtää"

Toimitusjohtaja toteaa toki ymmärtävänsä, että erot rahavirroissa johtuvat eroista katsojamäärissä. Naisjalkapallo on näin mitattuna lilliputtilaji miesten jalkapalloon verrattuna. Mutta sponsorointia ei pitäisi ymmärtää vain mediakanavana, Tjebbes sanoo.

– Liian harva elinkeinoelämässä haluaa tehdä muutosta. Jos haluaa muuttaa asioita, niihin on todella satsattava. Meidän seuramme on päättänyt tehdä työtä erojen kaventamiseksi nais- ja miesjalkapallon välillä.

Kyse ei ole pelkästä markkinatalouden logiikasta, vaan myös asenteista.

FC Rosengård päätyi kohun keskelle pari vuotta sitten, kun Ruotsissa eniten maaotteluja pelannut miespelaaja palkittiin henkilöautolla. Naisten puolella samaan ennätykseen yltänyt Therese Sjögran ei saanut palkintoa lainkaan.

Soppaan laittoi lusikkansa Zlatan Ibrahimovic, joka arveli ääneen, että Sjögranille sopisi palkinnoksi polkupyörä, jossa olisi hänen nimikirjoituksensa. Klas Tjebbesin mukaan naisten vähättelevä kohtelu ei ole sattumaa, vaan jatkuvat toimintamalli.

– Jos pitää naisjalkapalloa alempiarvoisena kuin miesjalkapalloa, pitäisi miettiä, mitkä edellytykset haluaa antaa omille lapsilleen. Itselläni on sekä poikia että tyttäriä ja pidän heitä yhtä arvokkaina. Niin pitäisi minusta kaikkien ajatella, jopa Zlatanin, toimitusjohtaja Tjebbes sanoo.

Jyrki Hara, Yle, Malmö

Suosittelemme