Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Presidentti Niinistö tukee Junckerin ajatusta EU-armeijasta

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan EU:n armeija viestittäisi, että EU on valmis puolustamaan arvojaan. Puolustusministeri Haglund ei usko, että armeijasta olisi korvikkeeksi sotilasliitto Natolle.

Presidentti Sauli Niinistö ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.
Presidentti Sauli Niinistö tapasi Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin Brysselissä, Belgiassa, 22. tammikuuta 2015. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Sauli Niinistö kannattaa EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ajatusta EU:n yhteisen armeijan kehittämisestä. Saksalaisen Welt am Sonntag -lehden haastattelussa Juncker sanoo, että EU:lle pitäisi perustaa yhteinen armeija.

Presidentti Niinistön kommentista kertoi ensin STT. Tasavallan presidentin kanslia on myös tviitannut asiasta.

Junckerin mukaan armeija viestittäisi Venäjälle ja muille, että EU on valmis puolustamaan arvojaan. EU:lla on jo yhteisiä taisteluosastoja.

– Euroopan unioni on rauhan pohjalle rakennettu, ja se on keskeinen arvo, joten on outoa, että ei ole mitään tukena sen takaamiseksi, Niinistö sanoo STT:n haastattelussa.

Kaikkien EU-maiden mukaanlähtö epätodennäköistä

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) toteaa Yle Uutisille, että Suomen kannalta aloite on mielenkiintoinen ja asiasta on keskusteltava.

– Mielestäni Suomen on suhtauduttava tähän myönteisen avoimesti, Haglund sanoo.

Yhteinen armeija ei olisi läpihuutojuttu. Jos sellainen jonain päivänä olisi, kyseessä olisi pysyväluonteisempi järjestely kuin jo olemassa olevat EU:n yhteiset taisteluosastot.

– Se voisi tuoda lisäarvoa, mutta se edellyttäisi, että saadaan mielellään kaikki EU-maat mukaan, Haglund kuvailee.

Korviketta Natolle Junckerin ehdotuksesta ei ole tulossa, Haglund sanoo.

– Suurin osa EU-maista näkee, että Nato on se ensisijainen puolustusyhteistyön foorumi ja EU on se toissijainen, Haglund sanoo.

Moni EU-maa suhtautuukin yhteiseen armeijaan epäilevästi. Esimerkiksi Tanska on jättäytynyt kokonaan pois EU:n puolustusyhteistyöstä. Britannian hallituslähteistä ehdittiin jo sunnuntaina tyrmätä Junckerin ehdotus, sanomalehti Guardian kertoi.

Suosittelemme sinulle