Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Petri Pasanen: Porto niukasti jatkoon

Baselin portugalilaisella päävalmentajalla Paulo Sousalla on pelkästään voitettavaa, kun joukkue hakee jättiyllätystä Porton vieraana Mestarien liigassa. Yle Urheilun asiantuntijan Petri Pasasen papereissa Porto on kuitenkin matkalla puolivälieriin kuuden vuoden tauon jälkeen.

Porto's Jackson Martinez (L) vies for the ball with Sporting's Nani (R).jpg
Porton hyökkääjä Jackson Martinez (vas.) taisteli pallosta Sportingin Nanin kanssa maaliskuun alussa. Kuva: EPA/FERNANDO VELUDO
Petri Sjöblom
Avaa Yle-sovelluksessa

Baselin jatkopaikkaan ei taida juuri kukaan uskoa Sveitsin rajojen ulkopuolella. Baselin juhlakausi oli 2012, kun joukkue eteni edellisen kerran 16 joukkoon Mestarien liigassa. Silloin Bayern München pudotti sveitsiläiset jatkosta.

Nyt edessä on lähes yhtä mahdoton tehtävä. Avausottelu päättyi Sveitsissä 1-1 helmikuun puolivälissä, eikä Basel ole voittanut historiansa aikana ainoatakaan ottelua Portugalissa.

Yle Urheilun asiantuntija Petri Pasanen ei kuitenkaan usko, että Porto jyräisi Baselin yli jatkoon.

- Jo Sveitsissä peli oli sellainen, että Porto prässäsi ylhäältä ja Basel yritti iskeä nopeilla vastaiskuilla, ja siitähän se maalikin tuli. Baselin peli toimi melkein täydet 90 minuuttia, Porto pääsi vasta lopussa tasoittamaan. Basel on kuitenkin pelannut kauden aikana Liverpoolia ja Real Madridia vastaan ja pystyy pelaamaan kovassa paineessa, Pasanen perusteli.

Pasanen uskoo jopa Baselin maaliin vieraskentällä.

- Basel ei ole täysin hyökkääjä Derlis Gonzalesin (3 maalia liigassa) varassa. Nopeutensa ansiosta hän on kyllä merkattu kaveri Porton papereissa. Myös Marco Streller voi onnistua erikoistilanteesta.
Kotijoukkue Porto on pelannut kahdeksan peräkkäistä tappiotonta ottelua kotistadionillaan. Mestarien liigan Porto on voittanut kahdesti, vuosina 2004 ja 1987.

Edellisen kerran Porto eteni puolivälieriin Mestarien liigassa 2009, joten kotiyleisö vaatii nyt vähintäänkin samaa.

- Jos Porto menee jatkoon, loppu on kiinni arpaonnesta. Jos vastaan tulee Euroopan huippujoukkueista Bayern München, Barcelona tai Real Madrid, niin tie loppuu siihen. Jos arpaonni suosii, niin miksei Porto jatkaisi pidemmällekin, Pasanen ennakoi.

Porto porskutti lohkovaiheesta 16 joukkoon tappiotta. Samaan ylsivät vain suurseurat Real Madrid ja Chelsea.

Pasasen mukaan Portolla on kuitenkin ollut pieniä ongelmia hyökkäyspelissä. Porton ykköshyökkääjä Jackson Martinez voi olla sivussa nivusvamman takia. Martinez on viimeistellut Portolle kauden aikana viisi maalia Mestarien liigassa.

- En usko, että Martinez pelaa. Porto ei ota turhia riskejä. Heillä on heittää kärkeen myös Cristian Tello, joka ampui voittomaalin Bragan verkkoon ja kaatoi Sportingin hattutempulla.

Porto on kohonnut Euroopan rankingissa yhdeksänneksi. Baselin listasijoitus on 18:s.

- Tämä peli taitaa olla Baselin valmentajalle Paulo Sousalle suuri mahdollisuus, koska kukaan ei usko Porton putoamiseen. Jos Basel menee jatkoon, portugalilaisen Sousan ansioluetteloon lisätään, että hän pudotti suuren Porton Mestarien liigassa.

Suosittelemme