Hyppää sisältöön

Ennaltaehkäisy kannatti: Lasten huostaanottojen määrän romahti parissa vuodessa

Imatran kaupungissa aloitettiin muutama vuosi sitten radikaali muutos lastensuojelussa. Kaupunki päätti vähentää laitoshoitopaikkoja ja panostaa rahat ennaltaehkäisyyn. Tulokset puhuvat puolestaan.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Imatran panostukset lastensuojeluun näkyvät selkeästi huostaanottojen vähenemisenä. Vuosittainen huostaanottojen määrä on laskenut yhdeksästä kolmeen kappaleeseen viiden viime vuoden aikana.

Ennaltaehkäisevän työn ansiosta perheiden tilanteeseen on pystytty puuttumaan jo ennen kuin tilanteet pääsevät kärjistymään, kertoo lasten- ja nuorten kasvuntuen palvelupäällikkö Kirsi Leinonen.

– Meillä puututaan mahdollisimman varhain lasten ja perheiden ongelmiin. Mietitään yhdessä, kuka tekee mitäkin lapsen puolesta, eikä pallotella lapsia ja perheitä luukulta toiselle, Leinonen kertoo.

Hyvinvointineuvolan perhetyö on Leinosen mukaan avain kaikkeen. Imatralla neuvolatyöntekijät  tapaavat kaikki lapsiperheet, jolloin heidän kanssaan päästään helposti ja luontevasti kontaktiin. Sitä kautta on myös helppo tunnistaa ne perheet, jotka saattaisivat tarvita perhetyön apua.

Imatran kaupunki on myös saanut merkittäviä rahallisia säästöjä panostamalla ennaltaehkäisevään työhön, jonka ansiosta esimerkiksi erittäin kallis laitoshoito on vähentynyt.

Vuonna 2009 Imatralla huostaanotetuista lapsista 40 prosenttia oli laitoshoidossa. Nyt heistä on laitoksissa 33 prosenttia.

Eksotessa myös suunta kohti parempaa

Myös Eksoten alueella huostaanottojen määrä on laskenut viime vuosina. Viime vuonna määrässä tapahtui romahdus, kun huostaan otettiin tavanomaisen noin 20-30 lapsen sijaan vain 12 lasta.

– Myös kiireellisten sijoitusten määrä on ollut laskussa, toisin kuin muualla Suomessa, kertoo Eksoten lastensuojelun palvelupäällikkö Raija Kojo.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä on alettu Imatran tavoin panostaa ennaltaehkäisevään työhön. Tavoitteena on auttaa perheitä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta huostaanottoja ei tarvitsisi tehdä.

Etelä-Karjalassa oli viime vuoden lopulla kaikkiaan noin 190 lasta huostaanotettuna ja sijoitettuna kotinsa ulkopuolelle.

Suosittelemme sinulle