Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

"Ei mitään itämaan tatjaanoita" – nuoret naiset pelastavat painonnoston

Nuoret naiset ovat innostuneet hiljaiseloa viettäneestä urheilulajista, painonnostosta. Suositun kuntoilumuodon crossfitin kautta vanhan olympialajin pariin on tullut uusia harrastajia ja kilpailijoita Saleilla ja painonostokisoissa säväyttää entistä useammin nuori nainen ja paljon rautaa.

Saara Leskinen, 21, tähtää tosissaan maailman huipulle painonnostossa. Saaran mukaan nuoret naiset ovat huomanneet, että painonosto ei olekaan niin kamala laji miltä näyttää. Katso video Saaran saliharjoitteluista. Kuva: Yle
Arvo Vuorela
Avaa Yle-sovelluksessa

Yksi painonnostoon ihastuneista on 21-vuotias sisustussuunnittelua opiskeleva Saara Leskinen.

– Jos Suomen maajoukkueleirin naisia kävelee kadulla vastaan, niin monikaan ei arvaa, että siinä menee painonnostajia. Usein ihmisillä on mielessä se itämaan tatjaana, joka on superin nostaja, mutta meillähän on painoluokat. Pienimmät naiset nostavat 48-luokassa eli nehän on ihan minikokoisia, hymyilee Leskinen.

Voimistelutaustaiselle Leskiselle pelkkä kuntosali tuntui tylsältä. Niinpä jyväskyläläisneito päätyi crossfitin pariin. Crossfit on kuntoilumuoto, jossa kehitetään tasaisesti kaikkia fyysisiä ominaisuuksia. Siihen kuuluu lihasvoima-, kestävyys-, nopeus- ja notkeusharjoitteita.

Tulokset on sellaisia, joilla vois vähän pärjätäkin.

Saara Leskinen

Crossfitissä on käytössä painonostoon kuuluvat liikkeet tempaus ja työntö, joten Leskisen oli helppo loikata painonoston pariin.

– Mä tapasin Crossfitsalin kautta minun painonnostovalmentajan ja hän ehdotti, että lähdettäisiinkö painonnostokisoihin. Toki hän tiesi mikä Suomessa on taso ja näki, että minun tulokset on sellaisia, joilla vois vähän pärjätäkin.

Jopa kymmenen treeniä viikossa

Keljon Viestiä edustava Leskinen aloitti painonoston puolitoista vuotta sitten ja sijoittui nuorten EM-kisoissa viime marraskuussa seitsemänneksi. Saara treenaa kahdeksasta kymmeneen kertaan viikossa pari tuntia kerrallaan.

– Ehkä se on semmonen itsensä ylittäminen ja se että saa kehittää omia tuloksiaan ja pääsee eteenpäin. Toisaalta tää on vähän erilainen. Oon tykänny kun saa tehdä voimaa. Nykyään on nousussa, että ihmiset tykkää voimaharjoittelusta ja ovat ymmärtäneet, että se ei ole niin kamalaa, pohtii Leskinen.

MM-kisoihin asti ehkä jopa tänä vuonna.

Saara Leskinen

Alle 58 kiloisten sarjassa nostavan Saaran ennätykset ovat 76 kiloa tempauksessa ja 97 kiloa työnnössä. Seuraava tavoite Saaralla on kuukauden kuluttua aikuisten EM- kisoissa.

– Tavoitteet painonostossa on, että pääsisin Suomen tasolla kipuamaan ihan huipulle ja pääsisin edustamaan maailmanmestaruuskisoihin asti, ehkä jopa tänä vuonna, suunnittelee Leskinen.

Saara Leskistä haastatteli Titta Puurunen

Lisätty video 10.3.2015 klo 15.23

Suosittelemme