Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

USA:n republikaaneilta yllätyskirje Iranin johdolle: "Älkää tehkö ydinasesopimusta"

Republikaanit lähettivät Iranin johdolle avoimen kirjeen, jossa he toteavat, etteivät presidentti Barack Obaman valtuudet riitä solmimaan sellaista sopimusta, jota tulevat presidentit tai kongressit eivät voisi muuttaa. Republikaanit haluavat estää Iranin kanssa tehtävän sopimuksen, joka Obaman mielestä estäisi Irania hankkimasta ydinasetta. USA:n oikeiston mielestä sopimus ei olisi kattava.

Kuvakaappaus kirjeestä.
Kuva: Yle, The New York Times Company
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain senaatin 47 republikaanista edustajaa on lähettänyt kirjeen Iranin johdolle. Kirjeen tarkoituksena on varoittaa Iranin islamilaista hallintoa, ettei sen pidä tehdä ydinasetuotantoa rajoittavaa sopimusta Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa.

Obama on kertonut, että vuoden kestäneet tiiviit neuvottelut ovat loppusuoralla ja tulos voisi olla nähtävssä jo tämän kuun aikana.

Republikaanipuolue on ollut Iranin kanssa tehtävän sopimuksen suhteen erittäin kriittinen. Puolue varoittaa, ettei Iran ole neuvotteluissa vakavissaan, vaan yrittää joka tapauksessa saada itselleen ydinaseen. Sopimus ei olisi tarpeeksi tiukka, eikä sitä voisi kunnolla valvoa.

Kirjeessään USA:n oikeistopoliitikot kertovat Iranin johdolle, ettei Yhdysvaltain presidentillä ole perustuslaillista asemaa solmia sopimusta, joka varmasti kestäisi, sillä sellaisen voi tehdä vain Yhdysvaltain kongressi. Presidentin allekirjoittaman "hallinnollisen sopimuksen" voi purkaa kuka tahansa seuraava presidentti käden käänteessä, samoin kuin kongressi.

Iranin ulkoministeriö on vastannut lyhytsanaisesti republikaanien yhteydenottoon. Ulkoministeri Mohammed Javad Zarifin mukaan kirje on "propagandatemppu". Hän muistuttaa, että monet valtioiden väliset sopimukset ovat muodollisesti vain "hallinnollisia sopimuksia".

Yhdysvaltain demokraatit ovat ällistyneitä republikaanien toimista.

– On aika ironista, että eräät kongressin jäsenet yrittävät tehdä yhteistyötä Iranin kovan linjan kanssa. Se on epätavallinen koalitio, totesi presidentti Obama.

Varapresidentti Joe Biden oli suorasanaisempi. Hänen mielestään kirje tahraa Yhdysvaltain senaatin arvon.

– Olen 36 vuotta ollut Yhdysvaltain senaatissa, enkä muista kertaakaan, että senaattorit olisivat lähettäneet toisen maahan - etenkään pitkäaikaiselle viholliselle - kirjettä sanoen, ettei presidentillä ole perustuslaillista oikeutta solmia sopimuksia heidän kanssaan, hän puuskahtaa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja toteaa, että kirjeessä oli monia epätäsmällisyyksiä. Presidentti ei tarvitse sopimuksen hyväksymiseen kongressin lupaa, eikä kongressilla ole oikeutta muuttaa sitä, kertoo sanomalehti The New York Times.

Suosittelemme sinulle