Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kari Rajamäki paperittomien terveydenhuoltokohusta: "Minun on hyvä olla"

Eduskunnan tämän kauden jälkeen jättävä Rajamäki sanoo, ettei ole nähnyt koko kansanedustajauransa aikana yhtä huonosti valmisteltua esitystä kuin hallituksen esitys paperittomien terveydenhuollosta oli. Esityksen torpanneen kansanedustajan mukaan Suomella ei ole varaa avata ilmaista terveydenhuoltoaan kaikille laittomasti maassa oleville.

Kansanedustaja Kari Rajamäki 10. maaliskuuta eduskunnan kahviossa.
Kansanedustaja Kari Rajamäki 10. maaliskuuta eduskunnan kahviossa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kati Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansanedustaja Kari Rajamäki (sd.) on tyytyväinen siihen, että hallituksen esitys paperittomien terveydenhuollosta tyssäsi eduskunnassa.

Varkautelaisen Rajamäen mukaan esitys oli huonosti valmisteltu.

– En ole 32 vuoden aikana nähnyt näin huonosti valmisteltua esitystä. Tarjous oli hyvin avokätinen ja olisi läpimennessään tarjonnut yhdet Euroopan laajimmista paperittomien terveyspalveluista. Tämähän olisi avannut ilmaisen suomalaisen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kaikille laittomasti maassa oleville, Rajamäki perustelee esityksen torppaamista.

– Asia on hyvin vakava. Samaan aikaan meillä esitetään Suomessa sosiaali- ja terveydenhuoltoon miljardin euron leikkausta. Tuossa vieressä Pietarissa on miljoona paperitonta ja 50 000 HIV-potilasta.

Eduskunta ei ehdi äänestää paperittomien terveydenhuollosta enää tällä vaalikaudella, koska Kari Rajamäki esitti eduskunnassa maanantaina esityksen jättämistä pöydälle. Hallituksen esityksessä paperittomille olisi myönnetty oikeus saada lyhytkestoisia palveluita, mikä olisi helpottanut esimerkiksi lasten ja raskaana olevien naisten asemaa.

"Vihreillä silmät kiinni ja rajat auki"

Rajamäen toiminta kuohutti eduskuntaa tiistaina. Vihreiden mukaan varkautelainen kansanedustaja rikkoi eduskunnan pelisääntöjä kävellessään oman ministerinsä ja eduskuntaryhmänsä yli. Myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman valitteli hallituksen esityksen kaatumista ja kutsui tapausta työtapaturmaksi.

Kohun keskiössä oleva Rajamäki sanoo saaneensa toiminnastaan päinvastoin myönteistä palautetta.

– Sitä paitsi hallituksen valmistelutyötä ovat arvostelleet minun lisäkseni myös sisäasiainministeriö, ulkomaalaisvirasto, turvallisuusviranomaiset sekä Kuntaliitto. Yritin kyllä pysäyttää asian valmistelua jo aiemmin. Vihreiden kritiikki ei yllätä; heidän laittoman maahanmuuton linjansa on silmät kiinni ja rajat auki.

Kari Rajamäki jättää eduskunnan tämän kauden jälkeen.

– Minun on hyvä olla. Olen varmasti tehnyt Suomen kannalta oikean toimenpiteen, hän sanoo.

Suosittelemme sinulle