Hyppää sisältöön

"Lasten suolisto-oireet katoavat viikonlopuksi ja palaavat kun palataan päiväkotiin"

"Voisodan" aloittaneet vanhemmat vaativat lisää vaihtoehtoja päiväkotiruokaan. Monipuolisempaa ravintoa vanhemmat perustelevat oireilla, joita he ovat havainneet laitosruuan lapsissa aiheuttavan. Ravitsemusasiantuntija kehottaa luottamaan tutkimustuloksiin, eikä yksittäisten vanhempien huomioihin.

Elina Jaatinen ja Maijaliisa Erkkola.
Joukko espoolaisia vanhempia haluaisi, että päiväkodeissa tarjottaisiin luomuvoita margariinin sijasta. Osa ravitsemusasiantuntijoista on ihmetellyt vanhempien vaatimusta, sillä tutkimusten mukaan suomalaislapset syövät jo nyt liian paljon kovaa rasvaa. Mitä sanovat aamu-tv:ssä vierailleet espoolaisvanhempi Elina Jaatinen ja ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola?
Eero Mäntymaa

"Voisota" alkoi, kun joukko espoolaisia vanhempia alkoi vaatia päiväkoteihin ja kouluihin voita margariinin vaihtoehdoksi. Tämä ei käynyt päinsä muun muassa siitä syystä, että lasten omien eväiden säilytys tuottaisi päiväkodeissa ongelmia.

Kyse ei ole kuitenkaan ainoastaan voista ja sotiminen on ehkä turhan jyrkkä termi. Pikemminkin kyse on keskustelun herättämisestä, kuvailee Ylen aamu-tv:n haastatteluun saapunut espoolainen äiti Elina Jaatinen.

– Tässä on joukko aktiivisia vanhempia jotka toivoisivat laadukkaampaa ja ravitsevampaa ruokaa tukemaan lasten hyvinvointia. Tämä voi on yksi pieni sivujuttu tässä, Jaatinen sanoo.

Lapsille tarjottavan ruan laadusta huolestuneita Suomessa riittää. Esimerkiksi Laatua lasten lautasille -ryhmällä on Facebookissa yli 3600 tykkääjää.

Omassa pojassani huomaan selkeästi sen, millaista ruokaa hän on syönyt.

Elina Jaatinen

"Lapset saavat lisäaineista suolisto-oireita"

Jaatisen ja muiden vanhempien päähuolenaiheena ovat oireet, joita he kertovat laitosruuan ja niissä olevien lisäaineiden lapsissa aiheuttavan.

– Tosi monelta vanhemmalta olen kuullut, että lapsella on suolisto-oireita, ilmavaivoja ja muita, jotka häviävät viikonloppuna ja palaavat kun lapsi palaa päiväkotiin.

Jaatinen on huomannut oireilua myös omassa pojassaan.

– Omassa pojassani huomaan selkeästi sen, millaista ruokaa hän on syönyt. Kun hän on pidemmän aikaa niin sanotusti puhtaalla kotiruualla, niin hän on aivan eri poika.

Asiantuntija painottaa tieteellistä näyttöä

Ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola on mielissään siitä, että päiväkoti- ja kouluruuan laadusta keskustellaan. Hän kuitenkin toivoo, että keskustelussa kuunneltaisiin laajasti myös ravitsemusasiantuntijoita. Esimerkiksimargariini (siirryt toiseen palveluun)ei tutkimustulosten mukaan ole epäterveellistä, Upola muistuttaa.

Jos puolukkaan laitettaisi lisäainelappu, siinä olisi viisi lisäainetta.

Ravitsemustieteen dosentti Maijaliisa Erkkola

– Ulkopuolisen on vaikea erottaa, mikä perustuu yksilön omaan kokemukseen ja mikä tieteelliseen näyttöön.

Lisäaineita ei myöskään tulisi tutkijan mukaan demonisoida.

– Jos puolukkaan laitettaisi lisäainelappu, siinä olisi viisi lisäainetta. Monipuolisesti syötynä lisäaineet eivät ole riski. En haluaisi lähteä demonisoimaan yksittäisiä ruoka-aineita kun ruokavalio on aina osiensa summa.

Tutkija painottaakin kokonaiskuvan katsomista yksittäisten ruoka-aineiden terveellisyyden sijaan.

– Tutkijana on hirveän vaikea erottaa mikä (oire) on puhtaasti päiväkotiruuasta ja mikä kotiruuasta johtuvaa. Vanhempien on hyvä miettiä, vaativatko he instituutiolta liikaa lapsen hyvinvoinnin hyväksi.

Korjaus 13.3.2015 klo 10.58: Jutussa oli kirjoitusvirhe. Mainitun Facebook-ryhmän nimi on "laatua lasten lautasille", eikä "laatua lasten vanhemmille", kuten jutussa aiemmin luki.

Suosittelemme sinulle