Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Borgin ja Vartiaisen raportti sai vaihtelevan vastaanoton: "Kokoomuslainen", "nollatutkimus"

Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen raportti Suomen tilasta sai kriittisen vastaanoton. Raporttia on moitittu siitä, ettei se sisällä juurikaan uusia ehdotuksia. Työntekijäjärjestöjen mielestä on hyvä, että raportissa tunnustetaan kolmikannan merkitys.

Anders Borg ja Juhana Vartiainen.
Anders Borg ja Juhana Vartiainen. Kuva: Yle
Anna Takala
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen haastattelemien ekonomistien mukaan Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen tänään julkaisemassa raportissa Suomen talouden tilasta on vähän uusia avauksia. Saman suuntaista kritiikkiä kuuluu muualtakin.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly toteaa järjestön tiedotteessa, ettei raportissa esitetä juurikaan uusia avauksia: työttömyysturvan lisäpäivien ja vuorotteluvapaan lakkauttaminen sekä kotihoidon tuen lyhentäminen ovat olleet esillä aiemminkin.

SDP:n kansanedustajaehdokas Timo Harakka kutsuu blogissaan raporttia nollatutkimukseksi.

– Siitä on Suomen valtiolle talouden vaikeuksissa yhtä paljon hyötyä kuin Jyrki Kataisen aikanaan Pekka Himaselta tilaamista ohjelmista, Harakka kirjoittaa.

Hänen mukaansa raportin ehdotukset ovat olleet aiemminkin esillä, "eikä niitä kukaan edes verisesti vastusta".

Akava valmis neuvottelemaan raportin ehdotuksista

Akava on valmis käymään neuvotteluja raportin pohjalta, todetaan järjestön tiedotteessa.

– Me tulemme kyllä neuvottelupöytään, jos myös työnantajilla ja valtiovallalla on aitoa vastaantulohalukkuutta. Neuvotteluille on hyvät edellytykset, koska selvitysmiehetkin toteavat työmarkkinoiden osapuolten olevan vastuuntuntoisia ja tehneen vastikään maltillisia ratkaisuja, jotka hillitsevät kustannusten kasvua suhteessa Ruotsiin ja Saksaan. Tätä linjaa on syytä jatkaa, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo tiedotteessa.

Fjäder toivoo, että palkka- ja veropolitiikka kytkettäisiin yhteen, jotta kotimainen ostovoima ei heikkenisi.

– Tarvitsemme hyvän tasapainon kustannuskilpailukyvyn, työllisyyden ja ostovoiman välillä. Palkkaverotuksen kevennyslinjan uskottavuus edellyttää lisäksi uskottavia julkisen sektorin rakenteellisia uudistuksia, Fjäder sanoo.

STTK:n pääekonomisti Ralf Sundin suhtautuu raporttiin varovaisen myönteisesti.

– Sanotaan niin, että se on realistinen. Siinä on hyvä pohja, josta voidaan lähteä liikkeelle, Sund sanoi raportista Yle Radio Suomen Ajantasassa.

Sundin mukaan nyt on kuitenkin huono ajankohta ryhtyä lisäämään työn tarjontaa, sillä se kasvattaisi työttömyyttä.

Konsensuksesta kiitosta

SAK:ssa ollaan tyytyväisiä siihen, ettei raportissa pyristellä eroon kolmikannasta ja konsensuksesta.

– Anders Borg tyrmää perustellusti ajatukset siirtyä yrityskohtaiseen palkoista sopimiseen. Sen sijaan raportin lähtökohtana on kehittää suomalaisia keskitettyjä tuloratkaisuja nykyisissä haastavissa olosuhteissa, Lyly sanoo.

Raportissa ehdotetaan paikallisen sopimisien lisäämistä. Lylyn mukaan tämä voi sopia SAK:lle, mikäli luottamusmiesten toimintaedellytykset saadaan kuntoon.

– Paikallinen sopiminen ei lisäänny nykyisin keinoin. Kukaan ei voi valita vain rusinoita pullasta. Jos työnantajat haluavat lisää paikallista sopimista, heidän on myönnyttävä yhdenvertaisiin neuvotteluihin.

Myös Akava kertoo olevansa valmis kehittämään paikallista sopimista, mikäli yhteiset pelisäännöt saadaan kuntoon.

Kuntatyönantajat valmis neuvottelemaan

KT Kuntatyönantajat sanoo olevansa valmis neuvottelemaan raportissa ehdotetuista palkanmuodostuksen periaatteiden ja menettelytapojen uudistamisesta.

– Avoimessa kansainvälisessä kilpailutilanteessa olevat alat voivat määrittää katon ja kustannusvaikutuksen palkkaratkaisuille, mutta palkankorotuksen muodon päättäminen ja kohdentaminen täytyy jättää sektori- tai sopimusalakohtaisiin neuvotteluihin, järjestön tiedotteessa todetaan.

Järjestön työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo, että muussa tapauksessa julkisesta sektorista voi tulla palkkajohtaja.

Kuntatyönantajat katsoo lisäksi, että raportissa mainitulla enimmillään 0,5 %:n vuotuisella palkkojen kasvuvauhdilla olisi oleellisesti kuntatalouden tilannetta vakauttava vaikutus.

Jalonen pitää paikallisen sopimisen mahdollisuuksia alalla laaja-alaisina jo nykyisellään.

"Kokoomuslaista on"

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) yritti vakuutti julkistamistilaisuudessa, ettei kyseessä ole kokomuksen raportti, vaikka Juhana Vartiainen on kookomuksen eduskuntavaaliehdokas ja Anders Borg Ruotsin maltillisen kokoomuksen eniten ministeri.

Stubb ei kuitenkaan saanut hälvennettyä epäilyjä raportin kokoomuslaisuudesta. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kommentoi raporttia Twitterissä:

– Onhan siellä hyvääkin kamaa, kuten maahanmuutto. Mutta kokoomuslaista on.

Stubb tilasi syksyllä 2014 Borgilta ja Vartiaiselta raportin, jossa hahmotellaan Suomen talouspolitiikan lähivuosien linjaa. Raportti julkaistiin tänään.

Suosittelemme sinulle