Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Sadat entiset nuoret hyvästelevät vanhat kulmat Pietarsaaressa – "Sieltä on löydetty tyttö- ja poikakavereita"

Useat sadat pietarsaarelaiset kokoontuvat keskiviikkoiltana keskustaan. Torin laidalla sijaitseva pankkitalo ja sen kulmat ovat olleet vuosikymmeniä nuorison suosima kokoontumispaikka ja katurallin reitti. Pankkitalo puretaan pian.

Pietarsaaren pankkitalo
Kuva: Kalle Niskala / Yle
Sari Vähäsarja
Avaa Yle-sovelluksessa

Tule ja koe Terrazzokulman tiivis tunnelma viimeistä kertaa.  Aja katurallia, kierrä korttelia kävellen kerran tai kaksi tai seiso Kellarijonossa (vaikka ovi ei taida avautua).Kaikki te, jotka olette vuosikymmenien saatossa seisseet pankkitalon kulmilla - nähdään Terrazzon kulmalla keskiviikkona!

Näin kutsuu tapahtuma Facebookissa entisiä nuoria, joita on ilmoittautunut mukaan jo yli 600. Samoilla kulmilla on seisty 60-luvulta alkaen. Pankkitalossa on aikanaan toiminut muun muassa Terrazzo-niminen ravintola, mutta myös paljon muuta: pankki, matkatoimisto, urheiluliikkeitä, kultasepänliike, pizzeria, valokuvausalan ja terveysalan liikkeet, huonekaluliike ja monia ravintoloita.

Nykyään työväenopiston rehtorina työskentelevä Päivi Rosnell notkui pankkitalon kulmilla 70–80-lukujen taitteessa. Yläkoululaisena asemapaikka oli kirjaston puolella, lukiossa hän siirtyi Terrazzon nurkalle. Miksi, sitä hän ei muista. Muuten paikkaan liitty paljon muistoja, olihan se kaupungin voimakkaan nuorisokulttuurin ruumiillistuma:

– Taloon itseensä liittyy muistoja, mutta myös koko siihen nuorisokulttuuriin. Siitä kulki myös autoralli, jota kulmilta kytättiin. Sieltä on löydetty tyttö- ja poikakavereita.  Siihen liittyy monia päällekkäisiä muistoja, muistelee Rosnell.

Muistot eivät saa suremaan purkamista

Monica Portin puolestaan on ollut pankkitalossa töissä 80-luvun alkupuolelta saakka. Hän muutti Pietarsaareen opiskelemaan ja sai ensimmäisen kesätyöpaikkansa 1982 pankkitalosta, Suomen matkatoimistosta. Hän palasi taloon pysyvämmin töihin vuonna 1985 palasi taloon. Matkailualalla vierähti 25 vuotta ja sitten vaatetusalalla Noolanilla viisi vuotta – samassa rakennuksessa.

Silloinen pankinjohtaja oli ensimmäinen pietarsaarelainen, johon Espoosta muuttanut Portin tutustui. Tämä auttoi niin asunnon kuin työpaikan saamisessa. Ensimmäiset kokemukset pankkitalosta ovatkin tuon pankin asiakkuudesta.

Siihen liittyy monia päällekkäisiä muistoja.

Päivi Rosnell

Rakennuksessa työskennellessään Portin pystyi työn ohessa seuraamaan, mitä kadulla tapahtuu. Paikasta on tullut tärkeä:

– Siihen liittyy paljon hyviä muistoja: oli kivoja asiakkaita ja kollegoita, joiden kanssa oli kiva työskennellä. Pidimme siellä myös pieniä juhlia.

Portin ei silti sure talon purkamista uuden liike- ja asuinrakennuksen tieltä.

– Minusta on hyvä, että se revitään. Eihän se ollut terve eikä voinut hyvin viimeisinä vuosina.

Suosittelemme