Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Introvertit puurtajat kunniaan – Hiljaiset tekijät ovat usein työelämän vaikuttajia

Työmarkkinoilla on totuttu arvostamaan itsevarmoja ja seurallisia ihmisiä, jotka vielä brändäävät itsensä monella tapaa. Työpaikoilla hiljaiset ja syrjäänvetäytyvät introvertit leimataan helposti epäsosiaalisiksi. Ruotsalainen henkilöstökouluttaja Linus Jonkman nostaa kirjassaan nämä introvertit työelämän vaikuttajiksi.

Mikael Tannus
Henkilöstökouluttaja Linus Jonkman haluaa arvostusta introverteille. Kuva: Mikael Tannus
Markku Sandell
Avaa Yle-sovelluksessa

Kirjailija Linus Jonkmanin Introvertit – työpaikan hiljainen vallankumous valittiin viime vuonna Ruotsin henkilöstöalan parhaaksi teokseksi. Jonkman itse tunnustaa olevansa introvertti mietiskelijä, joka viihtyy liiankin hyvin yksin työskennellessään.

– Jo lapsena valitsin sellaisen paikan, missä saatoin piirrellä, lukea tai rakentaa legoja itsekseni. Ei välttämättä yksin mutta itsekseni, sanoo Jonkman.

Ulospäinsuuntautuneet ihmiset hallitsevat ilmatilaa työpaikoilla. Avokonttori on heille sopiva ympäristö, ja stressaantuneena he työskentelevät entistä kovemmin. Ryhmätöissä he ovat eniten äänessä. Introvertti tarvitsee työrauhan, ja meluisa avokonttori vie tehot. Hän puurtaa mieluummin yksin ja keskittyneenä päiväkausia. Ryhmässä introvertti saattaa kuitenkin olla se, joka lopulta tekee työt, koska hallitsee asiat parhaiten.

Introvertti ei viihdy isoissa seurueissa, missä joutuu keskustelemaan ventovieraiden ihmisten kanssa. Juhlahumu syö energiat moneksi päiväksi. Linus Jonkman kertoo usein paenneensa vessaan saadakseen olla hetken rauhassa. Vasta myöhemmin hän on opetellut puhumaan suurillekin joukoille.

Tällaisella ihmisellä on yleensä eri roolit työssä ja kotona. Harva ihminen on täysin intro- tai ekstrovertti. Useimmissa meissä on molempia piirteitä.

Idän introvertit, lännen ekstrovertit

Maailmalla, etenkin länsimaissa arvostetaan ulospäinsuuntautuvia johtajia. Jonkman mainitsee USAn presidentti Bill Clintonin esimerkkinä tästä. Ruotsissa taas on ollut peräkkäin kaksi introvertiksi määriteltyä pääministeriä, Stefan Löfven ja Fredrik Reinfeldt, vaikka ruotsalaisia usein pidetään varsin ulospäinsuuntautuvina.

Suomi ja Japani ovat toinen ääripää. Molemmat maat on määritelty maailman introverteimmiksi.

– Suomi ja Japani ovat toinen ääripää. Molemmat maat on määritelty maailman introverteimmiksi, toteaa Jonkman.

Myös norjalaisia pidetään itsenäisinä ja ylpeinä, melko introvertteina. USA:ssa introvertti on jopa haluttu diagnosoida sairaudeksi. Toisaalta presidentti Barack Obama kallistuu enemmän introverttiuden puolelle.

Suomalainen johtajamalli muuttumassa

Puhuminen on hopeaa, vaikeneminen kultaa. Ja teot ratkaisevat. Näitä oppeja saa Suomessa kuulla lapsesta pitäen. Johtajatasolle halutaan kuitenkin nykyään erilaisia tyyppejä.

Johtaja Ari Myllyniemi rekrytointiyritys Emporesta sanoo, että Suomeenkin haetaan yhä enemmän esiintymistaitoisia johtajia, joilla on kyky motivoida.

– Suomessa mennään pikkuhiljaa siihen, että esimerkeillä johtavat ja esiintymiskykyiset johtajat menestyvät. Tämä on trendi, toteaa Myllyniemi.

–Toisaalta meillä on tarve myös sellaisille henkilöille, jotka voivat olla introvertteja. He katsovat asioita vähän taaempaa, mutta ovat hyvin osaavia tehtäväänsä, mietti Myllyniemi.

Empore rekrytoi vuosittain satoja johtajia ja operatiivisia ihmisiä liike-elämän palvelukseen.

Miten löytää oma tyyppinsä

Meillä jokaisella on useita rooleja eri tilanteiden mukaan. Henkilöstökonsulttinakin toimiva Linus Jonkman kertoo, miten tunnistaa persoonallisuustyyppinsä.

– Kysy itseltäsi, kun olet yksin eikä tarvitse tehdä mitään, niin mitä silloin haluat tehdä. Tuolloin sydämessäsi tiedät, mikä olet, neuvoo Jonkman.

Suosittelemme