Hyppää sisältöön

Sekajätevuori pieneni Salpausselän kisoissa – MM-kisoja varten parannettavaa piisaa

Salpausselän kisoissa kerättiin yli kaksi kertaa enemmän energiajätettä ja reilusti vähemmän sekajätettä kuin aiemmin. Lajittelun onnistumisessa merkittävänä pidetään jäteneuvontaa, josta vastasi ryhmä opiskelijoita.

Salpausselän kisojen katsomo.
Kuva: Kirsi Pohjaväre / Yle
Kirsti Pohjaväre

Salpausselän kisojen jätteiden keräys tuotti myönteisiä tuloksia. Energiajätettä kerättiin yli kaksi kertaa enemmän kuin edellisenä vuonna, ja sekajätteen määrä väheni reippaasti. Kunnianhimoiseen tavoitteeseen sekajätemäärän puolittamisesta ei kuitenkaan ihan ylletty.

Valtaosa jätteestä syntyy yleisöalueilla. Kaikkiaan energiajaetta kertyi 1 700 kiloa, kun viime vuonna määrä oli 800 kg. Sekajätettä syntyi 2 900 kiloa, viime vuonna 4 600 kg.

Ongelmia esiintyi juomatölkkien lajittelussa festivaaliteltassa.

Juomatölkkien keräys festivaaliteltassa pitää jatkossa hoitaa paremmin.

Maarit Virtanen

– Yleisöalueella on haaste, että miten yleisö viitsii lajitella. Juomatölkkien keräys festivaaliteltassa pitää jatkossa hoitaa paremmin. Keräysastioiden sijaintia pitää miettiä, sanoo TKI-asiantuntija Maarit Virtanen Lahden ammattikorkeakoulusta.   

Virtanen vastasi ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa jätehuollon suunnittelusta sekä jäteneuvonnan toteuttamisesta Salpausselän kisoissa. Opiskelijat tekivät myös kisojen ympäristöauditoinnin.

– Energiajakeen osalta suunta on hyvä. Jäteneuvonta on myös MM-kisoissa hyvä ja toimiva ratkaisu, sanoo Virtanen.

Ajoituksessa ja vastuunjaossa kehitettävää

Jäteneuvontaa toteutti Salpausselän kisoissa yhteensä 20 Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijaa. Jätteiden keruusta vastasi jätehuoltoyritys Lassila & Tikanoja.

Tänä vuonna oman ongelmansa toi stadionrakennuksen remontti. Toimistojen sijainti tiedettiin vasta varsin myöhään. Kehitettävää MM-kisoja ajatellen on myös vastuunjaossa, kuka tyhjentää ja mitä, sanoo Virtanen.   

– MM-kilpailut on eri tasoinen tapahtuma kuin Salpausselän kisat. Yleisömäärät ovat niin valtavan paljon isommat. Asioita joudutaan miettimään eri mittakaavassa. Silloin myös kaupungilla liikkuu enemmän ihmisiä, ja on tarpeen tehdä yhteistyötä myös kaupungin kanssa, että saadaan yhtenäinen linja kisapaikalle ja kaupungille, sanoo Virtanen. 

Suosittelemme sinulle