Hyppää sisältöön

Antibiootit voivat sekoittaa suoliston vuosiksi

Kolme miljoonaa antibioottikuuria vuodessa. Antibiootit parantavat, mutta tappavat samalla myös suoliston hyviä bakteereita. Herkimmillä antibioottikuurin haitat näkyvät vielä kahden vuoden kuluttua lääkkeen syömisestä.

Antibioottikuurin jälkeen suolisto kaipaa terveellistä ja monipuolista ravintoa. Varsinkin parsakaalissa on paljon suolistoa suojaavaa ainetta. Kuva: Arja Lento / Yle

Samalla kun antibiootit tuhoavat taudinaiheuttajabakteereita, ne vähentävät myös suoliston hyvien bakteerien määrää. Tästä voi aiheutua vatsa- ja suolistovaivoja, pienistä ruoansulatusongelmista hengenvaaralliseen ripuliin Clostridium difficileen.

– Suomalaisista noin 10 prosentilla on herkästi ärtyvä suoli tai niin sanottua heikkovatsaisuutta. Teräspakkisille ihmisille oireita ei juuri tule, kertoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Verinen tai pitkittynyt antibioottiripuli vaatii aina lääkärinhoitoa, mutta lievempiä oireita voi lievittää maitohappobakteerivalmisteilla tai ruokavaliolla. Antibioottikuurin aikana syödyt maitohappobakteerit voivat tutkimusten mukaan vähentää ripulia puolella.

Antibiooteista suolisto-oireita jopa kaksi vuotta

Antibiootit voivat sekoittaa suoliston toiminnan pitkäksi aikaa.

– Tutkimuksista suolistotulehduksista tiedetään, että pahimmillaan vielä kaksi vuotta antibioottikuurin jälkeen suolistobakteeristo ei ole normaali, sanoo Laatikainen.

Suolistobakteeristo saattaa herkimmillä ikiajoiksi jäädä vinoon.

Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti

Antibioottikuurin jälkeen suolisto kaipaa terveellistä ja monipuolista ravintoa. Varsinaista tutkimusta ravinnon vaikutuksesta suoliston antibiooteista toipumiseen ei ole, mutta yleiset ohjeet suoliston hyvinvoinnista pätevät tässäkin.

– Kun syö terveellisesti täysjyväviljatuotteita, kasviksia ja hedelmiä, niin suoliston bakteerikanta on terveempi. Höttöhiilarit, sokeri, makkara, äärikarppaus, niistä suolistobakteerit menee sekaisin.

Terveellinen ruokavalio auttaa toipumaan

Antibioottikuurista toipuva suolisto voi aluksi oireilla ja kerätä ilmaa kuitupitoisesta ruoasta. Se ei ole vaarallista.

– On liian voimakasta ajatella, että jos tulee pieru, niin olen syönyt jotain vaarallista.

Syö terveellisesti täysjyväviljatuotteita, kasviksia ja hedelmiä.

Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti

Kansanviisauden mukaan suolistobakteeristo pitää hapankaalista ja suolakurkusta.

– Hapankaali voi periaatteessa auttaa suoliston toipumisessa, jos tietäisi, mitä bakteereja se sisältää. Sinänsä kaikki kaalit tekevät suolistolle hyvää. Varsinkin parsakaalissa on paljon suolistoa suojaavaa ainetta, Reijo Laatikainen arvioi.

Vältä turhia antibioottikuureja

Suomessa käytetään vuosittain noin kolme miljoonaa antibioottikuuria. Eniten antibiootteja syövät lapset. Antibioottien käyttö on vähentynyt, mutta Kelan tilastojen mukaan edelleen noin puolet 2-vuotiaista syö antibioottikuurin vuosittain.

– Joka korvatulehdukseen ei pitäisi antibiootteja syödä. Suolistobakteeristo saattaa herkimmillä ikiajoiksi jäädä vinoon, Reijo Laatikainen huomauttaa.

Suosittelemme sinulle