Yhdysvaltain sokeriteollisuus lobbasi 1960-70-luvuilla liki yhtä voimallisesti kuin tupakkateollisuus pyrkiessään vaikuttamaan amerikkalaisiin terveyssuosituksiin ja lääketieteen tutkimuksiin. Teollisuuden tavoitteena oli, että sokerin kulutus ei laskisi, kertoo tuore amerikkalaistutkimus.
Kalifornian San Francisco –yliopiston tutkijat perehtyivät satoihin asiakirjoihin 1960-70-luvulta. Tutkijoiden mukaan sokeriteollisuus loi itselleen suotuisan verkoston, joka edisti teollisuuden etuja tutkimusohjelmissa ja poliittisessa päätöksenteossa.
Tutkimus julkaistiin PLoS Medicine -julkaisussa alkuviikosta.
Tutkimus sai alkunsa, kun hammaslääkäri Cristin Kearns tyrmistyi vuonna 2007 kuullessaan iensairauksia ja diabetesta käsitelleessä lääketieteen konferenssissa, miten eräät asiantuntijat jättivät tyystin huomiotta sokerin haittavaikutukset.
Kearnsin tutkimusryhmä alkoi penkoa arkistoja, joista paljastui, että sokeriteollisuuden etujärjestöt olivat jo varhain hyvin perillä sokerin haittavaikutuksista.
Tutkijaryhmässä oli mukana myös tutkija Stanton Glantz, joka oli tullut tunnetuksi tutkimuksista, jotka paljastivat tupakkateollisuuden osallisuuden harhaanjohtavissa lääketieteen tutkimuksissa. Glantzin julkaisut johtivat aikanaan mittavaan tupakkateollisuuden toimien perkaamiseen Yhdysvalloissa ja lukuisiin oikeusjuttuihin teollisuutta vastaan.
Teollisuus kylvi epäilyksiä
Teollisuus ja sen etujärjestöt eivät voineet kätkeä tieteellistä näyttöä sokerin haitallisuudesta hampaille, joten ne alkoivat rahoittaa omaa tutkimusta, joka kylvi epäilyksiä tai suuntasi huomiota tyystin toisaalle. Ne esimerkiksi pyrkivät kehittämään rokotteen hampaiden reikiintymistä vastaan.
Arkistoista paljastui, että yhdessä tapauksessa hampaiden reikiintymisen vähentämiseen tähtäävän julkisen tavoiteohjelman komiteassa kaikki jäsenet yhtä lukuun ottamatta olivat teollisuuden rahoittamia tutkijoita. Komitea päätyi hyväksymään lähes 80 prosenttia teollisuuden ehdottamista sokerisuosituksista.
Tutkijoiden mukaan Yhdysvalloissa kyllä tuettiin hampaiden fluorausta ja pinnotteiden käyttöä koskevaa tutkimusta. Mutta koskaan ei suositeltu ilmeistä eli sokerin vähentämistä ruokavaliosta.
Teollisuus onnistui verkoston kautta jossain määrin myös ohjailemaan lääketieteen tutkimuksen painopistettä ja suuntaamaan sitä teollisuuden eduille myötäsukaiseksi ja rajoittamaan vahingollisiksi arvioituja tutkimuksia.
Tupakkateollisuus onnistui samoihin aikoihin vaikuttamaan virallisiin terveyssuosituksiin ja lääketieteen tutkimuksen ohjailuun. Kyseenalaisen tiedon levittämisen aiheuttamista haitoista on käyty oikeutta.
"Olisimme voineet käsitellä samoja suosituksia jo 40 vuotta sitten"
Tutkijat myöntävät, että hampaiden reikiintyminen ja sokeriin liitetyt terveyshaitat eivät ole yhtä vakavia kuin tupakointiin liittyvä tappava keuhkosyövän riski. Kalifornialaistutkijat haluavat silti selvittää, vääristelivätkö ja johtivatko sokerijärjestöt tahallaan harhaan tiedemaailman yrityksiä tutkia sitä, lisäsikö liika sokerinkäyttö esimerkiksi riskiä sairastua diabetekseen. Tutkijat aikovat myös arvioida, oliko tällä kansanterveydellisiä seurauksia.
– Hammaslääkärit ovat tienneet aina, että hammaskunnon huononemisen ehkäisemiseksi sokerin kulutusta on vähennettävä. On pettymys, että tänä päivänä keskustelussa olevia suosituksia olisi voitu käydä läpi jo yli 40 vuotta sitten, Kearns sanoi.
Amerikkalaistutkijoiden mukaan lobbaajien meno on tähän päivään mennessä huomattavasti siistiytynyt ja viranomaistoimin pantu ruotuun.
Viikko sitten Maailman terveysjärjestö WHO suositteli lasten ja aikuisten saaman sokerin määrän vähentämistä rajusti ruokavaliossa. Suosituksella WHO pyrkii vähentämään hampaiden reikiintymistä, ylipainoa ja diabetesta.
WHO oli tiettävästi halunnut antaa vastaavia suosituksia jo vuonna 2003, mutta se oli perääntynyt sokerialan etujärjestöjen lobbauksen vuoksi.
Tätä nykyä tieteen kautta lobbaukseen pyrkii muun muassa kansainvälinen sokeriteollisuuden järjestö Maailman sokeritutkimuksen järjestö WSRO. Se kokoaa yhteen kansainvälisiä sokerialan etujärjestöjä. Mukana on myös muun muassa virvoitusjuomajätti Coca Cola Company.