Hyppää sisältöön

Tuuloksen kirjasto saa jatkaa, mutta kumppani on haussa

Sulkemisuhan alla olleet Tuuloksen ja Rengon kirjastot pelastuvat ainakin toistaiseksi. Päätös tyydyttää Tuulos-Seuraa, mutta tilanteeseen ei tuudittauduta. Pitäjän väelle kirjasto on olohuone, josta ei haluta luopua.

Kuva: Vlle Välimäki / Yle

Hämeenlinnan elämänlaatulautakunta päätti torstaina äänin 13-0, ettei Tuuloksen kirjastoa lakkauteta, vaan sen toiminnan jatkumiseksi selvitetään yhteistyökumppaneita. Toisena vaihtoehtona on hankkia kirjastoon lainausautomaatti ja muuttaa kirjaston toiminta osittain omatoimikirjastoksi.

Kirjaston säilymisen puolesta on Tuuloksessa saatu taistella ennenkin. Tuulos-Seuran varapuheenjohtaja Antti Sipilä onkin kirjastopäätöksestä iloinen.

– Tietysti on iloinen ja vähän helpottunut olo. Mutta tämä on jo kolmas kerta muutaman vuoden aikana, kun kirjastoa ollaan lakkauttamassa, niin ei tässä voi vielä tuudittautua, että kaikki pysyy ennallaan.

Hankkeen valmistelu tuli seuralle jossain määrin puun takaa.

–  Seuran puheenjohtaja "heräsi" puhelinsoittoon, kun toimittaja soitti ja kysyi, mitä mieltä seura on kirjaston lopettamisesta. Se oli tullut elämänlaatulautakunnan esityslistalle niin, ettei me täällä siitä tiedetty. Asian nopea esilletulo yllätti, kun se oli viimeksi lokakuussa esillä.

Nyt tarvittaisiin yhteistyöhenkeä

Mikäli yhteistyökumppania ei löydy, Tuuloksen kirjasto muutetaan osittain omatoimikirjastoksi. Antti Sipilä ymmärtää ratkaisua tietäen kaupungin taloudellisen tilanteen.

– Kirjasto on tärkeä, mutta sillä on paljon muutakin käyttöä. Siellä on kaupungin palvelupiste, ja se on ainoa paikka täällä, missä on julkisessa paikassa tietokone. Palvelupisteen käyttö täällä on lisääntynyt koko ajan, siellä otetaan kopioita ja käydään internetissä, kyllä sille täytyy paikka olla Tuuloksessa. Jos se ei ole kirjasto, niin en tiedä, mikä paikka se voisi olla.

Uskaltaisin väittää, että kyllä me jotain siihen keksimme.

Antti Sipilä

Myös koululaiset ovat kirjaston ahkeria käyttäjiä, kertoo Sipilä.

– Kirjasto on ollut kaupungille kustannustehokas tapa hoitaa nuorisolain velvoitetta, että iltapäivällä pitää olla jokin paikka mihin mennä. Meillä ei ole nuorisotaloa tai vastaavaa, eli kirjasto on ollut luonteva paikka, mihin esimerkiksi kello 13 koulunsa päättävä alakoululainen on voinut mennä muutamaksi tunniksi odottamaan vanhempien kotiintuloa. Meillähän ei ole koulussa ollut iltapäiväkerhoja, muistuttaa Sipilä.

Sipilä uskoo, että Tuuloksesta löytyy kirjastolle yhteistyökumppaneita.

– Tästä on niin monta kertaa keskusteltu ja tämä koetaan niin tärkeäksi pitäjälle, että uskaltaisin väittää, että kyllä me jotain siihen keksimme.

Myös Rengon kirjasto jää nykyiselle paikalleen. Kirjaston siirtämistä koulun yhteyteen pohdittiin muun muassa säästösyistä, mutta siirtoa ei pidetty sen paremmin taloudellisesti kuin toiminnallisestikaan järkevänä. Renkolaisetkin ovat puolustaneet voimakkaasti kirjastopalvelujensa säilyttämistä ennallaan.

Suosittelemme sinulle