Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Opintotuen rajaaminen perutaan – opiskelijat hurrasivat

Opiskelijat ovat osoittaneet perjantaina mieltään opintotuen rajaamista vastaan Helsingin keskustassa. Kun tieto lakiesityksen kaatumisesta kiiri mielenosoittajien tietoon, repesi joukko riemuhuutoihin.

Helsingin keskustassa Kansalaistorilla mieltään osoittaneet opiskelijat repesivät hurraa-huutoihin, kun tieto opintolakiesityksen kaatumisesta kiiri mielenosoittajien tietoon.
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei tue opintotuen rajaamista yhteen tutkintoon. Tämä tarkoittaa, että hallituksen lakiesitys kaatuu.

Muun muassa kokoomuksen kansanedustajat Sanna Lauslahti ja Pertti Salolainen twiittaasivat, ettei kokoomus kannata opintotukilain viemistä eteenpäin.

STT:n mukaan myös RKP on ottanut kielteisen kannan hankkeeseen. Puheenjohtaja Carl Haglund sanoo, että puolue aikoo äänestää lauantaina hallituksen esitystä vastaan opposition riveissä.

Hieman myöhemmin hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat kertoivat sopineensa, että lakiesitys vedetään pois eduskunnasta. Hallitus on esittänyt, ettei opintotukea enää myönnettäisi toiseen samantasoiseen korkeakoulututkintoon.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen perusteli puolueen toimintaa säästöjen vähäisyydellä ja esityksen keskeneräisyydellä.

– Säästöä ei tulisi kauhean merkittävää summaa, eikä edes ole varmaa saadaanko sitä kasaan. Opintotuen pitää olla sellainen, että se kannustaa jatko-opintoihin ja toisiin tutkintoihin. Kun asiaa selvitettiin tarkemmin, niin selvisi, että asia on kaikkea muuta kuin selvä. Valiokunta jo omassa kannanotossaan linjasi, että tässä on tarpeita jatkotyöhön.

Kansalaistori repesi riemuun

Opiskelijat osoittivat tänään mieltään opintotuen rajaamista vastaan Helsingin keskustassa Kansalaistorilla. Kun tieto opintolakiesityksen kaatumisesta kiiri mielenosoittajien tietoon, repesi joukko hurraa-huutoihin.

– Kuulostaa fiksulta, koska esitys oli mielestämme tosi huono. Nykyään voi joutua kouluttautumaan uudelleen. Oma tilanteeni on se, että olen valmistunut kandidaatiksi eli en voisi tarvittaessa tehdä toista tutkintoa. Tämä on typerää, eikä pidemmällä aikavälillä kovin kannattavaa, sanoi yksi mielenilmaukseen osallistunut opiskelija.

Opintotuen rajaamista vastustavaan mielenosoitukseen osallistuneet opiskelijat olivat huolissaan paitsi opintotuen rajoitussuunnitelmista, myös sivistysvaltion tulevaisuudesta.

"Jos ei ole tukea, en ehdi lukea"-kyltti summasi Reetan ja Kaisan mielipiteen opintotuen rajaamisesta.

– Jos rahoitusta ei pysty jakamaan toisen tutkintoon, niin se jää tekemättä. Sitten ollaankin kaikki yhtäkkiä jossain kerjäämässä kadulla tai eletään sosiaaliturvan varassa.

Inkeri ja Petri tulivat paikalle, koska heidän mielestään hallitukselta on tullut koko ajan koulutusta ja opiskelijoiden toimeentuloa heikentäviä esityksiä.

– Vaikka ne on esitelty uudistuksina, ovat ne leikkauksia, totesi Inkeri.

Suosittelemme sinulle