Hyppää sisältöön

Vasta 14-vuotias päätoimittaja: "Stubbin tapaaminen jäi mieleen"

Päätoimittaja Tuomas Kuhalainen, 14, viettää kaiken vapaa-aikansa toimittamalla omaa paikallislehteä. Hän julkaisee kaksi kertaa kuukaudessa kattavan paketin Kokemäen, Harjavallan ja Huittisten alueen uutisia. Hän ei arastele edes valtion ylintä johtoa juttumatkoillaan.

Kokemäkeläinen-lehden päätoimittaja Tuomas Kuhalainen. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Kokemäkeläisen teinipojan julkaisemat paikallisuutiset keräävät hurjaa suosiota internetissä. Tuomas Kuhalaisen 12-vuotiaana perustama sanomalehti Kokemäkeläinen on lyhyessä ajassa noussut varteenotettavaksi lehdeksi paikkakunnalla.

Päätoimittajan nuoresta iästä huolimatta lehden uutiset ovat olleet varsin uskottavia. Kuukausittain lehteä selataan verkossa peräti noin 10 000 kertaa.

– Tämä on nyt jo kolmas vuosikerta. Lehti on perustettu kesällä 2013. Ennen sitä minulla oli jo toisella nimellä toimintaa noin puoli vuotta, nyt 14-vuotias Tuomas Kuhalainen kertoo.

Sekä verkossa että myös paperisena ilmestyvän lehden julkaisemisen toimittajanalku on opetellut alusta asti itse. Kahden viikon välein ilmestyvän julkaisun tekeminen vie koulupojan vapaa-ajasta suurimman osan, mutta silti into toimittamiseen on pysynyt valtavana.

– En minä oikein mitään muuta tee kuin mitä paikkakunnalla tapahtuu. Palosireeni kun soi, niin heti lähden matkaan taas.

Palosireeni kun soi, niin heti lähden matkaan taas.

Kokemäkeläinen-lehden päätoimittaja Tuomas Kuhalainen

Koulutyö sujuu toimittamisen rinnalla

Pojan isän Rauno Kuhalaisen mielestä Tuomas on joskus turhankin innokas toimittamaan lehteään. Toimittajan vapautta isä-Rauno ei ole kuitenkaan lähtenyt rajoittamaan. Päätoimittajan koulutyö sujuu edelleen hyvillä, ellei jopa loistavilla arvosanoilla.

– Hän on sellainen oman tiensä kulkija tässä asiassa, Rauno Kuhalainen naurahtaa.

Päätoimittaja itse vakuuttaa, että rohkealla asenteella myös nuoren toimittajan kysymykset otetaan vakavasti. Lukemattomista haastatteluistaan nuoren miehen mieleen on jäänyt pääministeri Alexander Stubbin tapaaminen taannoin Huittisissa.

– Onhan monensorttista ministeriä täällä juossut, mutta ei pääministeri ihan joka päivä käy, päätoimittaja täräyttää.

Suosittelemme sinulle