Hyppää sisältöön

Pääkaupunki joutui trooppisen hirmumyrskyn silmään, myrskytuuli puhalsi 75 m/s

Hirmumyrsky Pamin tuhoista alkaa vähitellen tulla tietoa. Myrsky oli Vanuatulla voimakkain mahdollinen, eli viidennen luokan trooppinen hirmumyrsky.

Satelliittikuva syklonista.
13. maaliskuuta julkaistu satelliittikuva syklonista. Kuva: NOAA/JMA
Yrjö Kokkonen

Vanuatun pääkaupunki Port Vila on kärsinyt suuria tuhoja, kun sykloni Pam kulki lauantaiaamuna paikallista aikaa saaren yli. Sykloni oli luokiteltu korkeimpaan, viidenteen luokkaan. Havaintoasemat mittasivat sen tuulen nopeudeksi enimmillään 75 metriä sekunnissa.

47 000 asukkaan Port Vila joutui ilmeisesti syklonin silmään, sillä kaupungin keskustassa tuuli ei ollut kaikkein voimakkainta. Silti silminnäkijät kertovat katujen olevan romun peitossa. Kaduilla on irronneita kattoja, repeytyneitä puita ja katkenneita sähkölinjoja.

Australian koillispuolella, Tyynellämerellä, sijaitseva Vanuatu koostuu kymmenistä saarista. Vahvistamattomat tiedot kertovat jo kymmenistä kuolonuhreista myrskyn jäljiltä. Vanuatulla asuu kaikkiaan noin 267 000 ihmistä.

Avustusjärjestö Unicefin tiedottaja Alice Clements kertoo, että Port Vila on kuin aavekaupunki kaikkien ihmisten mentyä suojiin. Tuuli oli hänen mukaansa aamuyöllä niin voimakasta, että vaikka trooppisen hirmumyrskyn sade on äärimmäisen rajua, vesi lensi tuulen voimasta maanpinnan suuntaisesti.

Pam-myrsky aiheutti jo laajoja tulvia ohittaessaan Kiribatin ja Salomonsaaret. Samaa pelätään Vanuatulla.

Vanuatu on joutunut siirtämään asukkaitaan korkeampiin maastonkohtiin. Saaret ovat uppoamassa mereen toisaalta merenpinnan nousun, toisaalta saaren alla olevan mannerlaatan vaipumisen takia.

Pam-myrsky etenee vauhdikkaasti kohti kaakkoa heiketen samalla. Huomenna sunnuntaina sen uskotaan tuovan myrskytuulia ja voimakkaita sateita Uuden-Seelannin pohjoissaarelle. Myrsky ei kuitenkaan ole suoraan tulossa kohti Uutta-Seelantia.

Suosittelemme sinulle