Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Eduskunnassa erikoinen näytös, hallitus kaatoi omat esityksensä

Hallituspuolueiden edustajat kaatoivat omat esityksensä koulusäästöistä ja opintotuen rajaamisesta yhteen korkeakoulututkintoon. 

Eduskunnan täysistunto.
Eduskunta vaalikauden viimeisessä täysistunnossa 14. maaliskuuta. Kuva: Yle
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunta äänesti lauantaina poikkeuksellisella tavalla nurin toiseen asteen koulutukseen esitetyt säästöt ja opintotuen rajaamisen. Kyse oli eduskunnan viimeisestä täysistunnosta ennen uusia vaaleja.

Opintotuen rajaaminen yhteen korkeakoulututkintoon kaatui harvinaisin luvuin 1–185 naururemakan saattelemana. Ainoana lain puolesta äänesti kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.). Poissa oli 13 kansanedustajaa, muiden muassa oppositiojohtaja Timo Soini (ps.).

Eduskunta hyväksyi kuitenkin samassa paketissa olleen lain koulumatkojen tukemisesta.

Myös lukioiden ja ammattikoulujen rahoituslaki kaatui selvin luvuin 47–125, kun lähes kaikki hallituspuolue SDP:n kansanedustajat äänestivät vastaan ja RKP:n edustajat tyhjää. Poissa oli 17 edustajaa.

SDP:n eduskuntaryhmä ilmoitti jo aiemmin tällä viikolla vastustavansa uudistusta. Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) esitti rahoituslain vetämistä pois eduskunnasta sen jälkeen, kun lakiin yhteydessä ollut toimilupauudistus raukesi sivistysvaliokunnassa maanantaina.

Hallituksen esitys olisi leikannut 191 miljoonaa euroa toisen asteen koulutuksen rahoituksesta.

Opintotuen rajaamisen peruuntuminen selvisi perjantaina, kun kokoomuksen eduskuntaryhmä veti tukensa lakiesitykseltä.

Hallitus etsi vielä eilen ratkaisua siihen, että esitykset olisi vedetty pois eduskunnasta ennen äänestyksiä, mutta kokoomus ja sdp pysyivät kannoissaan eikä sopua löytynyt.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) sanoi eduskunnan viimeisen työpäivän päätteeksi, että vauhtia ja vaaratilanteita on riittänyt.

Suosittelemme sinulle