Hyppää sisältöön

Vanuatusta tuli ensi tietoja kuolleista, tuhojen laajuus vasta selviämässä – video

Pam-myrskyn arvioidaan olleen yksi Tyynenmeren tuhoisimpia. Hätäapujärjestöt ovat vedonneet pikaisen avun saamiseksi Vanuatuun, kunhan sen lentokenttä on jälleen toiminnassa.

Tuhoutunut rantarakennus.
Anniina Wallius

Tyynellämerellä sijaitsevaan Vanuatun saarivaltioon iskeneen hirmumyrskyn on vahvistettu vaatineen ainakin kahdeksan ihmisen hengen. Todellisen luvun pelätään olevan paljon suurempi. YK:n saamien vahvistamattomien tietojen mukaan vainajia on pelkästään yhdessä maakunnassa 44.

Kahdeksan kuolleen ja 20 loukkaantuneen luku on peräisin Vanuatun viranomaisilta, kertoo Pelastakaa lapset -järjestön edustaja. Luku perustuu sairaaloiden ja ensiapuhenkilöstön antamiin tietoihin.

Vanuatua runnelleen Pam-myrskyn arvioidaan olleen Tyynenmeren alueella kaikkien aikojen tuhoisimpia. YK:n lastenapujärjestön Unicefin edustaja kuvailee sykloonia 15–30 minuutiksi silkkaa kauhua kaikille Vanuatun asukkaille, kun tuulet yltyivät rajuimmilleen perjantain ja lauantain vaihteessa.

Monet hätäsuojista myrskyn jälkeen tulleet asukkaat joutuivat palaamaan evakkopaikkaansa, kun heidän kotinsa olivat vaurioituneet tai suorastaan lentäneet tiehensä myrskyn mukana. Myös jotkut evakuointikeskukset jäivät tulvan alle.

Alavat saaret ovat alttiita ilmastonmuutokselle

Japanissa puhunut Vanuatun presidentti Baldwin Lonsdale on vedonnut kansainväliseen yhteisöön avun saamiseksi.

Myös hätäapujärjestöt ovat vedonneet pikaisen avun toimittamiseksi Vanuatuun. Siellä tarvitaan ensi kädessä ruokaa, telttoja ja lääkkeitä, järjestöt listaavat. Pääkaupungin Port Vilan lentokenttä toivotaan saatavan auki avustuslennoille sunnuntaina.

Australian Punainen risti kertoo olevansa äärimmäisen huolissaan kymmenien tuhansien ihmisten turvallisuudesta ja terveydestä. Kaukaisimmille saarille ei ole toistaiseksi saatu edes yhteyttä. Vahvistamattomien tietojen mukaan kokonaisia kyliä on pyyhkiytynyt olemattomiin tuulten, rankkasateiden, maanvyörymien ja rannoille nousseen meren kourissa.

Kuva: Unicef Pacific

Yli 65 alavasta saaresta koostuva Vanuatu on toistuvasti vedonnut kansainväliseen yhteisöön ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Merenpinnan nousu on ajanut viljelijöitä rantapelloiltaan ja pienentänyt satoja. Ilmastontutkijoiden mukaan on kuitenkin mahdotonta osoittaa, että Pam tai muu yksittäinen myrsky olisi suoraa seurausta ilmastonmuutoksesta.

Pam, josta ovat kärsineet myös Kiribati ja Salomonsaaret, on matkalla kohti Uutta-Seelantia, jonka pohjoisimpien osien yli sen arvioidaan kulkevan sunnuntaina tai maanantaina.

Suosittelemme sinulle