Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Värttinän voi valmistaa vaikka pensselistä ja cd-levystä

Käsityöohjaaja Anne Juselius innostui kehräämisestä muutama vuosi sitten. Se on hänen mukaansa hyvin koukuttavaa ja lankaa on syntynyt valtavat määrät sekä värttinällä että rukilla. Värttinän saa väsättyä kehruuvälineeksi helposti ihan kotikonstein.

Anne Juseliuksella käsissä kaksi värttinää
Anne Juseliuksella käsissään puusta tehty värttinä, sekä toinen, jossa kehränä on cd-levy. Kuva: Maija Tuunila / Yle
Maija Tuunila
Avaa Yle-sovelluksessa

Haminalainen käsityöohjaaja Anne Juselius aloitti kehräämisen vajaa kymmenen vuotta sitten. Into on kasvanut jatkuvasti ja nyt hän jopa opettaa muille vanhan käsityötaidon saloja aina karstaamisesta langan kehräämiseen rukilla ja värttinällä. Itse hän aloitti aikoinaan värttinällä.

– Värttinä on helppo käyttää ja edullinen hankkia. Sen kanssa voi liikkua ja olen kehrännyt muun muassa pihalla ja jopa metsässä kävelyllä, kertoo Juselius.

– Ja värttinänhän voi valmistaa itse helposti. Siihen tarvitaan puinen keppi ja pyöreä kehrä, näppärähän sorvaa sellaiset puusta. Tai keppinä voi käyttää pensseliä tai kynää ja kehränä vaikka cd-levyä.

Teknisesti värttinä toimii niin, että valmistuva lanka on kiinni värttinässä ja värttinä pudotetaan käsistä pyörimään vapaasti. Kiertoliike pyörittää kuituja, joita venytetään käsin. Näin lankaa alkaa syntyä.

Juseliuksen mukaan kehrääminen on hyvin koukuttavaa ja lankaa on syntynyt vuosien varrella hänen omien sanojensa mukaan "paljon!".

Rukki vaatii koordinaatiota

Värttinän lisäksi Anne Juselius on opetellut kehräämään myös rukilla. Se on hankalampaa ja vaatii pitkäjänteistä opettelua. Se vaatii hyvää käsien ja jalkojen koordinaatiota, koska molemmilla tehdään eri työtä. Jalalla poljetaan rukin poljinta ja kädet tekevät lankaa.

– Sitä voisi ehkä verrata rumpujen soittamiseen, hän nauraa.

– Minulla meni pari vuotta, ennenkuin langasta alkoi tulla ohutta ja tasapaksuista.

Lankaa koirankarvoista

Anne Juselius kehrää yleensä lampaan villaa, jota hän hankkii joko paikalliselta lammastilalta tai netistä.

– Nythän on muotia kehrätä lankaa myös koirankarvoista. Sitä kun sekoittaa lampaanvillaan, niin siitä tulee ihanaa lankaa. Toki esimerkiksi kultaisennoutajan tai samojedin karvaa voi käyttää ihan yksinäänkin,  koska se on pitkää karvaa. Myös kissan tai angorakanin karvaa voi käyttää, selvittää Juselius.

– Mitä kauemmin on kehrännyt, sitä vaikeampaa materiaalia pystyy työstämään. Taito kasvaa kehrätessä.

Suosittelemme