Hyppää sisältöön

Pam-myrsky runteli muutakin kuin Vanuatun – Tuvalussa puolet väestöstä myrskyn uhreja

Ainakin yksi pikkuvaltion yhdeksästä saaresta on kokonaan tulvaveden alla.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Anniina Wallius

Tyynenmeren pienessä saarivaltiossa Tuvalussa puolet asukkaista kärsii pahoin hirmumyrsky Pamin tuhoista, kertoo pääministeri Enele Sopoaga. 

Maailman huomio on puolentoista tuhannen kilometrin päässä Vanuatussa, mutta Pamin jäljet ovat hirmuiset myös Tuvalussa, Sopoaga sanoi uusiseelantilaisen radioyhtiön haastattelussa.

Yhdeksän korallisaaren muodostamassa Tuvalussa on noin kymmenen tuhatta asukasta. Sopoagan mukaan 45 prosenttia on nyt ilman kotia. Ainakin yksi alavista saarista on täysin tulvaveden alla. Maahan on julistettu hätätila.

Talojen ja viljelmien tuhoutumisen ja puhtaan veden vähyyden lisäksi Tuvalussa aiheuttaa terveyshuolta jopa se, että myrsky myllersi auki hautausmaiden hautoja.

Kansainvälisen Punaisen ristin edustaja kertoo, että Tuvalussa kahlataan vyötäröä myöten tulvavedessä. Tuhoutuneiden rakennusten joukossa on yksi sairaala, Aurelia Balpe raportoi. 

Australia lupasi apua

Australian ulkoministeri Julian Bishop on vastannut Tuvalun hätähuutoon lupaamalla vettä, ruokaa, telttoja, huopia ja saippuaa.

Fid_ž_istä, Kiribatista ja Salomosaarilta vielä odotetaan arvioita avun tarpeesta, joka ilmeisesti ei ole yhtä suuri, Bishop sanoo. 

Suosittelemme sinulle