Hyppää sisältöön

Franciscus pohtii paaville eläkeikää

Franciscus itse pitää mahdollisena, ettei jatka työssään enää kuin kaksi vuotta.

Paavi Franciscus.
Kuva: EPA
Anniina Wallius

Katolisen kirkon 77-vuotias päämies paavi Franciscus kaavailee tekevänsä samoin kuin edeltäjänsä Benedictus XVI: hän aikoo jäädä eläkkeelle. Paavien tapana on aiemmin ollut pysyä virassaan kuolemaansa saakka. Ainut poikkeus oli 1400-luvun paavi Greogorius XII.

Franciscus sanoi hyväksyvänsä ajatuksen, että paavin työura päättyy noin 80. ikävuoteen, ja lisäsi tuntevansa, että Jumala on asettanut hänet paaviksi vain lyhyeksi aikaa.

– Aion jatkaa vielä neljä tai viisi vuotta. Tarkemmin en vielä tiedä. Voi olla, että vain kaksi tai kolme vuotta. Kaksi on jo takana, Franciscus sanoi meksikolaisen Noticieros Televisa -kanavan haastattelussa.

Hän sanoo pitävänsä työstään, mutta samalla häntä surettaa monien vapauksien menettäminen. Piispana kotimaassaan Argentiinassa hän kävi pitsalla Buenos Airesin ravintoloissa, mutta Roomassa se ei käy päinsä, hän sanoo.

Korjattu 16.3. klo 15.36: Franciscus ei ehdottanut tiettyä eläkeikää paaveille yleensä vaan sanoi, että paavien jääminen eläkkeelle on todellinen mahdollisuus.

Suosittelemme sinulle