Hyppää sisältöön

"Hirviö pyyhkäisi kaiken kehityksen pois" – Vanuatu palasi hirmumyrskyn tuhojen vuoksi lähtöruutuun

Presidentti Baldwin Lonsdalen mukaan hyvä ennakkovaroitusjärjestelmä säästi suuren määrän ihmishenkiä.

Kuva: Unicef Pacific
Jussi Nurminen

Tuhoisasta hirmumyrskystä toipuva Tyynenmeren saarivaltio Vanuatu joutuu aloittamaan uudelleen alusta. Presidentti Baldwin Lonsdalen mukaan viime viikolla iskenyt viitosluokan sykloni Pam pyyhkäisi pois kaiken Vanuatussa aikaan saadun kehityksen.

– Kutsun sitä hirviöksi. Kaikki se kehitys, jonka olemme saaneet aikaan on pyyhitty pois. Joudumme aloittamaan taas alusta, Lonsdale huokaisee uutistoimisto AP:n haastattelussa.

Lonsdalen mukaan hyvä ennakkovaroitusjärjestelmä säästi suuren määrän ihmishenkiä. Presidentin mukaan ilmastonmuutos vaikutti tuhoisan myrskyn syntyyn.

Tiedot hirmumyrskyn tuhoista ovat edelleen alustavia. Useille syrjäisille saarille ei ole vielä saatu yhteyttä. Ilmakuvien perusteella lukuisat asuinalueet ovat pyyhkiytyneet maantasalle. Esimerkiksi Vanuatun pääkaupungin Port Vilan rakennuksista tuhoutui tai vaurioitui myrskyssä 90 prosenttia.

Port Vilan lentokenttä on saatu avattua liikenteelle, ja saarivaltioon pystytään nyt lennättämään apua.

Myrskyssä on vahvistettu kuolleen kahdeksan ja loukkaantuneen 20 ihmistä. Todellinen uhriluku on kuitenkin huomattavasti suurempi. Vahvistamattomien tietojen mukaan kuolleita on kymmeniä.

Sykloni Pam on aiheuttanut tuhoa Vanuatun lisäksi ainakin Tuvalussa, Kiribatissa ja Salomonsaarilla. Merkittävästi heikentynyt Pam-myrsky on edennyt Uuden-Seelannin rannikolle.

Suosittelemme sinulle