Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suomi kuuluu digimaiden kärkikastiin

Suomi sijoittuu toiselle sijalle digitaalisuuden astetta mittaavassa Digibarometri 2015 -vertailussa. Vertailussa on mukana 22 maata. Suomella on vertailun parhaat edellytykset digitaalisuudesta hyötymiseen, mutta käytännön hyödyntämisessä Suomi on sijalla viisi.

Naisen kädet näppäimistöllä.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Anna Takala
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi sijoittuu toiselle sijalle digitaalisuuden astetta mittaavassa Digibarometri 2015 -vertailussa. Vertailussa on mukana 22 maata. Viime vuonna Suomi sijoittui samassa vertailussa kolmanneksi.

Vertailun ykkösenä on Tanska, joka kiri ykköspaikalle nelossijalta. Pohjoismaat pärjäsivät muutenkin vertailussa hyvin. Suomen jälkeen kolmantena on Norja ja neljäntenä Ruotsi.

Digibarometri muodostuu kolmesta osasta: teknisistä edellytyksistä, itse käytöstä ja varsinaisista vaikutuksista.

Edellytykset ja vaikutukset priimaa, käyttö heikompaa

Suomella on vertailun parhaat edellytykset digitaalisuudesta hyötymiseen, mutta varsinaisessa käytössä Suomi on sijalla viisi. Suomea paremmin käytön vertailussa sijoittuvat Tanska, Norja, Ruotsi ja Alankomaat.

Digibarometrin mukaan Suomen ongelma digitaalisuuden käytössä ovat nimenomaan hyvät edellytykset: Suomi on alkanut hyödyntää uutta tieto- ja viestintäteknologiaa melko aikaisin, mikä on johtanut siihen, että meillä on käytössä monia eri järjestelmiä ja kokonaisuuden hallinta on monin paikoin vaikeaa.

Digitaalisuuden vaikutuksissa Suomi on jälleen ykkössijalla ennen Tanskaa ja Norjaa.

Raportin mukaan julkisen sektorin ja kansalaisten hyvät edellytykset digitaalisuuden hyödyntämiseen eivät konkretisoidu Suomessa käytännöksi. Suomalaiset esimerkiksi käyttävät muihin maihin verrattuna vähän sosiaalista mediaa ja tekevät muita vähemmän ostoksia verkossa.

Suomen julkinen sektori tasaväkinen Viron kanssa

Suomea verrataan digitaalisten julkisten palveluiden osalta usein Viroon, joka on edennyt digitalisaation hyödyntämisessä ison harppauksin. Digibarometrin mukaan Suomi ja Viro ovat kuitenkin hyvin tasaväkisiä, mitä tulee julkisen sektorin digitalisaatioon.

Julkisen sektorin edellytyksissä hyödyntää digitalisaatiota Suomi ja Viro jakavat ykkössijan. Suomi saa parhaat pisteet teknologisesta regulaatiosta, jonka arvioidaan tukevan parhaiten yritystoiminnan kehittämistä ja innovaatiotoimintaa. Suomi sijoittuu hyvin myös, kun verrataan tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämistä julkisessa tiedottamisessa.

Digitaalisuuden julkisessa käytössä Suomi on vasta sijalla 12. Viro on Suomea vain pykälän parempi ja sijalla 11. Suomi pärjää hyvin yritysten ja kansalaisten sähköisessä viranomaisasioinnissa, mutta heikosti julkisten sähköisten tarjousjärjestelmien käytön yleisyydessä.

Kun verrataan digitalisaation hyödyntämisen vaikutuksia julkisella sektorilla, Viro vie voiton ylivoimaisesti. Suomi sijoittuu Norjan kanssa jaetulle kakkossijalle. Suomi pärjää hyvin vertailussa, jossa arvioidaan julkisen tiedon vaikuttavuutta taloudessa. Barometrin mukaan Suomi voisi hyödyntää tieto- ja viestintäteknologiaa enemmän julkisten palvelujen tuottavuuden parantamisessa.

Digibarometri 2015

Suosittelemme sinulle